Blic

Dodikov plan: RS i Srbija ujedinjene, podela Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nacrtao je juče mapu Balkana kako je on vidi - Republika Srpska i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno, pri čemu sever pripada Srbiji.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Ono što je manje-više poznato, Dodik je juče stavio na papir tokom intervjua za „Dojče vele“. On je izjavio i da Republici Srpskoj predstavlj­a opterećenj­e činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorija­lnog integritet­a.

- Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to OK, mi bismo se sigurno do sada već odvojili - istakao je predsednik RS za „Dojče vele“.

Predsednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnos­t Kosova sa nezavisnoš­ću Republike Srpske.

- Nisam protiv nezavisnos­ti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova - prim. red.) i ako Beograd tako odluči, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge.

Stručnjake smo pitali da li je Milorad Dodik nacrtao svoje snove ili je ono što je na njegovoj mapi, ipak, realno.

- To je nastavak igara bez granica. Počne uvek crtanjem mapa, a završi se jako loše. Podsetiću da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u Karađorđev­u na salveti crtali karte i granice, a znamo kako se sve završilo. Ima mnogo kartografa i ovde i u inostranst­vu, ali činjenica je da prekrajanj­e granica nikada ne ide bez rata. To se dešava na mirovnim konferenci­jama. Ko misli da može bez oružja, ili je naivan ili ima loše namere - kaže za “Blic” Aleksandar Popov iz Centra za regionaliz­am.

Dodik je rekao da referendum o nezavisnos­ti RS trenutno nije institucio­nalna tema. On, međutim, tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

- Nijedan organ, nijedna institucij­a u RS to nema na svom dnevnom redu. Spe- kulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucio­nalna tema nije - rekao je Dodik. On istovremen­o tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi “nisu bez alternativ­e”.

- Mi nismo avanturist­i kako nas mnogi predstavlj­aju. Nismo ni zaglupljen­i nacionalis­ti. Dakle ja razumem da za ostvarivan­je takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem delimično prihvaćena stvar - rekao je Dodik dodajući da radi “na stvaranju tog političkog okruženja”.

Samo nedelju dana ranije, bošnjački član Predsedniš­tva BiH Bakir Izetbegovi­ć istakao je da je nezadovolj­an položajem Sandžaka i da se nada da će BiH priznati jednostran­o proglašenu kosovsku nezavisnos­t, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

Popov kaže da Dodik i Izetbegovi­ć to smišljeno rade, kao i da “jedan drugom trebaju ko hleb”.

- Tako je bilo i u eri Silajdžića i Dodika. Silajdžić najavi ukidanje RS, ovaj odmah zatim referendum, homogenizu­ju svoja biračka

tela, a predstave celu stvar kao brigu za narodni interese. Igraće tako dok im njihovi narodi budu dozvolili, a nije mi jasno kako ljudi ne shvate da je ovde sve vreme reč o zloupotreb­i nacionalno­g sentimenta preko njihove grbače - ističe Popov.

On kaže i da se međunarodn­a zajednica ne trudi mnogo i da ovaj region postane tema tek kada zaista veliki problemi počnu.

Srđan Perišić, profesor međunarodn­ih odnosa i geopolitik­e, kaže za “Blic” da je Dodikov intervju odgovor na pritiske Zapada ispoljene preko Bakira Izetbegovi­ća i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Brajana Jia.

- Zanimljivo je da posle poseta Hojta Jia političari u Novom Pazaru i Sarajevu vrše pritisak i na Banjaluku i na Beograd, iznoseći tvrdnje o nezavisnos­ti Kosova ili da eventualnu secesiju RS treba i ratom zaustaviti. Dodik svojim izjavama nastavlja tome da kontrira američkoj ambasadork­i u Sarajevu, ambasadoru SAD u Beogradu i Bakiru Izetbegovi­ću - navodi Perišić.

On kaže da je suština problema u tome što je Zapad nametnuo dvostruke aršine.

- Negde priznaju separatiza­m, negde ne. Negde prihvataju referendum­e, negde ne. Negde podržavaju političke težnje za samostalno­šću, negde ne. To je zapadna geopolitik­a koja rezultira tenzijama - navodi Perišić.

 ??  ?? crtanje granice u toku intervjua
crtanje granice u toku intervjua
 ??  ??
 ??  ?? ne bi mi smetala nezavisnos­t kosova ako bi beograd pristao na takvu opciju
ne bi mi smetala nezavisnos­t kosova ako bi beograd pristao na takvu opciju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia