Blic

Naše veze s Moskvom nisu prepreka za EU

Od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije, izjavila je predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić.

-

U intervjuu koji je dala za „Fajnenšel tajms“ona je insistiral­a na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidatur­i za članstvo u EU.

List navodi da je „izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj“, ali da „ put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku, i skepticizm­a vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom“.

- Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proameričk­i ni proruski, već prosrpski orijentisa­ni. Naš strateški fokus je na članstvu u EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo - rekla je Brnabićeva.

List navodi da je „na Zapadu obrazovana Brnabićeva, specijalis­ta za reformu javnog sektora koja je, takođe, prvi javno deklarisan­i gej lider u istočnom delu Evrope, raskinula sa tradicijom rusofilski­h moćnika u visokim ešalonima vlasti“.

- U kancelarij­i Brnabićeve - koja se nalazi preko puta ruine koja je ostala od nekadašnje­g Generalšta­ba Vojske Jugoslavij­e, koji je NATO bombardova­o 1999. godine - na stolu su poslagane gomile podebelih izveštaja. Na jednoj polici okačen je dres fudbalskog kluba Crvena zvezda: poput predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, koji ju je postavio i s kojim ona kaže da „u potpunosti deli“stavove, Brnabićeva pokazuje da je navijač ovog kluba - piše list.

„Fajnenšel tajms“napominje da je „istovremen­o kao prioritet postavila reforme namenjene za ulazak u EU, cilj za koji Brnabićeva navodi da je ‘izvodljiv’ do 2022, iako se (Srbija) opire pritisku da se pridruži EU sankcijama protiv Moskve zbog pripajanja Krima“i podseća da su „zvaničnici EU izjavili da bi novi članovi mogli da pristupe do 2025, ali da nema rokova“.

Brnabićeva, kako se ocenjuje, „umanjuje značaj traženih kompromisa“, kaže da su „percepcije dubine veza Beograda sa Moskvom preuveliča­ne“i ukazuje na mnogo veće investicij­e iz EU i trgovinsku razmenu s njom.

 ??  ?? nije fer tražiti od srbije i da odluČuje
nije fer tražiti od srbije i da odluČuje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia