Blic

U Prokuplju ljuti zbog problema sa suđenjem

„Godinama unazad pokušavam da ukažem na latentan problem kvaliteta košarkaško­g suđenja u Srbiji“, poručuje prvi čovek KK Prokuplje Vule Vuković.

-

Tokom utakmice osmog kola Prve regionalne lige - Istok, sa Sokobanjom, u košarkaško­m klubu Prokuplje bili su više nego nezadovolj­ni suđenjem, a nakon poraza od 67:89 imali su šta da zamere ženskim arbitrima, T. Ristić iz Niša i A. Ristić iz Negotina, pa su i pozvali sportsku javnost za podršku povodom nastojanja za kvalitetni­je košarkaško suđenje u Srbiji.

Odluke arbitara su, uvereni su Prokupčani, i dovele do toga da toplički junaci, čiji je “Blic” medijski sponzor, ostanu bez šestog trijumfa, te sada imaju učinak 5-3. Sudije su, podsetimo, potpuno ispustile kontrolu meča u drugom poluvremen­u i brojnim potezima izazvali proteste u taboru Prokuplja, pa su gotovi svi iz domaće ekipe dobili tehničke, a prvi čovek kluba Vule Vuković je isključen.

„ Godinama unazad pokušavam da ukažem na latentan problem kvaliteta košarkaško­g suđenja u Srbiji. Nedostaju nam košarkaške sudije, stručan i kvalitetan rad sudijske organizaci­je. Na klubovima, regionalni­m košarkaški­m savezima postoji statutarna obaveza afirmacija ženske i muške košarke, vođenje takmičenja, bez mogućnosti bilo kakvog uticaja na rad sudijske organizaci­je i sudijskih poverenika. Sudijska komisija košarkaško­g saveza Srbije je nezavisna u svim odlučivanj­ima. Košarkaške sudije su nezavisne u svojim vana na neodređeno vreme radi ostvarivan­ja ciljeva u oblasti organizova­nja i razvoja košarkaško­g sporta“, navodi se u saopštenju Vuleta Vukovića, predsednik­a KK Prokuplje, koji dodaje: „Ciljevi sportskih udruženja grupe građana u košarkaško­m sportu su razvoj, omasovljen­je, unapređenj­e i afirmacija košarkaške igre... Lična prava predstavlj­aju deo građanskih prava kojima se čoveku i građaninu obezbeđuje njegova privatna ličnost. Nepovrediv­ost integritet­a čoveka obuhvata nepovrediv­ost fizičkog i psihičkog integritet­a čoveka, njegove privatnost­i i ličnih prava. Ona znači da je ljudsko dostojanst­vo neprikosno­veno i da su svi dužni da ga poštuju i štite. Neka ove dve zadnje rečenice postanu deo obaveznog priručnika i bukvara za sve buduće košarkaške sudije“, zaključuje se u saopštenju.

 ??  ??
 ??  ?? blic je medijski sponzor klubau iz prokuplja o
blic je medijski sponzor klubau iz prokuplja o

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia