Blic

HEROJ Stefan jači od tumora

- branko janaČkoviĆ

Stefan Miladinovi­ć (3) iz Niša koji je oboleo od rabdomiosa­rkoma dobio je prvu bitku protiv ove veoma zloćudne vrste tumora koja se javlja kod svega četiri od milion rođene dece: nakon operacije i višemesečn­og lečenja u Štutgartu vraća se u Niš 17. decembra živ i zdrav!

Srećnu vest podelili su roditelji dečaka nakon kontrolnog pregleda na magnetnoj rezonanci koji je potvrdio da u njegovom telu više nema tragova tumora.

- Srbijooo, hvala! Stefan se vraća u Niš 17. decembra, živ i zdrav! Godina teške borbe ostaje iza nas, pozdravlja­mo vas i zahvaljuje­mo do neba svim dobrim ljudima koji su pomogli Stefanovo lečenje u Nemačkoj - poručila je dečakova majka Ljudmila Ristić Miladinovi­ć na svom Fejsbuk profilu.

Bitka za dečakov život počela je 4. novembra 2016, kada je postavljen­a strašna dijagnoza, nakon pregleda zbog bolova u stomaku u KC Niš. Stefan je imao jednu operaciju u Nišu, kojom je odstranjen deo tumora, a 6. jula operisan je u Nemačkoj.

- Operacija u Nemačkoj trajala je 10 sati, operisao ga je čuveni profesor Stefan Lof, jedan od 20 najboljih dečjih hirurga u svetu. On i profesor Stefan Bilak, direktor Dečje onkologije u klinici “Olgahospit­al”, spasili su život našem detetu. Imao je devet ciklusa hemioterap­ije, osam u Srbiji i jednu u Nemačkoj. Posle operacije imao je 28 zračenja i sada ima osam ciklusa citostatsk­ih tableta. S tabletama završavamo u januaru. Snimanje na magnetnoj rezonanci potvrdilo je da tumora više nema - kaže Ljudmila koja je sa suprugom Zoranom sve vreme bila bitku za Stefanov život.

Roditelji su svesni da je dobijena prva runda teške bitke, a da će rat protiv opakog tumora pobediti tek za pet godina.

- I srećni smo i zabrinuti jer je reč o veoma teškoj i podmukloj, retkoj vrsti kancera kod dece i svesni smo da će naša borba trajati još pet godina, koliko ćemo morati da radimo stalne kontrole... Zahvalni smo svim dobrim ljudima koji su nam pomogli da Stefan nastavi lečenje u ovoj specijaliz­ovanoj evropskoj ustanovi za lečenje sarkoma kod dece - kaže Ljudmila.

Dečakov otac Zoran ističe da su zahvalni svim ljudima velikog srca koji su pomogli Stefanovo lečenje u Nemačkoj, Ministarst­vu zdravlja, direktoru KC Niš prof. dr Zoranu

ZAHVALJUJE­MO DO NEBA SVIM DOBRIM LJUDIMA KOJI SU POMOGLI STEFANOVO LEČENJE, KAŽE MAJKA LJUDMILA

Radovanovi­ću, donatorima...

- Ministarst­vo zdravlja je platilo prvi deo lečenja u Nemačkoj u iznosu od oko 57.000 evra. Drugi deo lečenja, 58.000 evra, platili smo mi od novca sakupljeno­g u humanitarn­im akcijama. Naš sedmomeseč­ni boravak u Nemačkoj koštao je oko 30.000 evra, od čega smo samo za smeštaj u Roditeljsk­oj kući plaćali 900 evra mesečno, dok je svaki od osam ciklusa hemoterapi­je tabletama koštao u proseku po 600 evra. Na računu fondacije “Budi human” ima još oko 30.000 evra koje ćemo koristiti za oporavak Stefana od hemoterapi­je i zračenja, imunoterap­ije i dolaske na kontrolu u Nemačku kojih će biti na svaka tri meseca. Srećni smo što u njegovom organizmu nema više tragova tumora, ali i svesni da nisu još sve opasnosti prošle i da tek posle pet godina možemo reći da smo dobili i rat protiv ove opake bolesti - kaže Zoran.

 ??  ?? pregurao dve operacije, od kojih je jedna trajala sati i zraČenja: stefan posle leČenja u štutgartu
pregurao dve operacije, od kojih je jedna trajala sati i zraČenja: stefan posle leČenja u štutgartu
 ??  ?? stefan na deČjoj klinici u nišu, pre odlaska na leČenje u nemaČku
stefan na deČjoj klinici u nišu, pre odlaska na leČenje u nemaČku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia