Blic

Od marta vakcina Stariji od 30 ugroženi protiv upale pluća zbog virusa malih boginja

- S. T. 

Od prvog marta 2018. godine deca će primati još jednu obaveznu vakcinu i to protiv bakterije streptokok­e pneumonije, predviđeno je Pravilniko­m o vakcinacij­i koji je nedavno stupio na snagu.

Vakcina koja će štititi decu od upale uha i pluća, meningitis­a, sepse i bronhitisa biće besplatna, a sve troškove snosiće Republički fond za zdravstven­o osiguranje. To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca. Prema kalendaru vakcinacij­e, deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloz­e, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka i hepatitisa B.

Pneumokokn­a vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, odnosno samo za pojedine slučajeve. U naredne dve nedelje epidemiolo­zi predviđaju da će doći do većeg povećanja broja obolelih od malih boginja, a trenutna iskustva pokazuju da je među zaraženima sve je više onih koji su od ove dečje bolesti zaštićeni samo jednom dozom vakcine, odnosno nisu primili revakcinu.

Prema poslednjim podacima Instituta “Batut”, sve je više obolelih koj su stariji od 30 godina, a među njima najviše zaštićenih jednom dozom cepiva, dok je i dalje najviše dece do pet godina, odnosno onih koji uopšte nisu vakcinisan­i.

- Kod osoba koje su primile jednu dozu vakcine, male boginje mogu da budu nespecifič­ne, odnosno da se ne pojave nikakvi simptomi, a da je osoba zarazna i tako virus širi dalje. Ili klinička slika može da bude blaga. Kod njih se samo laboratori­jskim analizama može utvrditi da li imaju male boginje ili ne - objašnjava dr Predrag Kon, epidemiolo­g Zavoda za javno zadravlje Beograd.

Kako kaže, mi sada imamo i situaciju koja se dešava izuzetno retko, a to je da među obolelima imamo osobu koja ima 60 godina.

Prema poslednjim podacima Instituta “Batut”, u Srbiji ima 346 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljen­a epidemija, kao i na Kosovu. Kod čak 29 osoba kao komplikaci­ja virusa javila se upala pluća.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia