Blic

Pet miliona evra za početak zatvaranja Rudnika Resavica

DRŽAVA DAJE NOVAC ZA GAŠENJE POJEDINIH KOPOVA, ALI I ZA ODRŽAVANJE PROIZVODNJ­E

- S. Gavrić

Pojedini rudnici JP “Resavica” biće zatvoreni u toku 2018. godine. Za to je izdvojeno oko pet miliona evra iz državne kase.

Kako se navodi u Nacrtu budžeta Srbije, o kome se trenutno raspravlja u Skupštini, 600 miliona dinara (pet miliona evra) namenjeno je za prvu fazu zatvaranja rudnika. To podrazumev­a otkopavanj­e pripremlje­nih rezervi i povlačenje opreme iz jame, i u skladu je sa planom reorganiza­cije i finansijsk­e konsolidac­ije JP “Resavica“. Država planira da i u 2018. subvencion­iše rad “Resavice” jer se u Nacrtu budžeta navodi da će se za to izdvojiti 5,07 milijardi dinara (oko 42 miliona evra). Vlada će naknadno doneti plan korišćenja tog novca.

Reorganiza­cijom “Resavice” predviđene su mere za zaustavlja­nje propadanja rudnika i postizanje boljih rezultata. Većini aktivnih rudnika, zbog dugogodišn­je eksploatac­ije, rezerve su gotovo iscrpljene, a ovim planom predviđeno je njihovo fazno zatvaranje uz ubrzano otvaranje novog rudnika “Poljana” kod Kostolca.

- Plan za “Resavicu” pokazaće i koje jame više nemaju održive rezerve uglja i kako rešavati pitanje tih jama. Planirana je i modernizac­ija rudnika “Soko” i “Štavalj” i delova jama u Resavici. Cilj je da se podigne proizvodnj­a za 200 do 250.000 tona uglja godišnje i da se vrlo brzo prebaci milion tona uglja godišnje - kazao je nedavno ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Iz sindikata “Resavice” navode da su osnovni uzroci negativnog poslovanja podzemnih rudnika niska cena uglja, velike razlike u cenama energenata i repromater­ijala, nizak stepen mehanizova­nosti i nedostatak investicij­a u poslednje dve decenije.

 ??  ?? država Će u . subvencion­isati rudnik „resavica“sa miliona evra. umesto iscrpenih nalazišta uglja, biĆe otvoren nov rudnik kod kostolca
država Će u . subvencion­isati rudnik „resavica“sa miliona evra. umesto iscrpenih nalazišta uglja, biĆe otvoren nov rudnik kod kostolca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia