Blic

Volim Rusiju, ali štitim interese Srbije

Nenad Popović je odavno bio na sredokraći između biznisa i politike. Sada je biznis ostavio malo po strani i opredelio se za politički život, a sudeći po ritmu aktivnosti, funkciju ministra za inovacije je shvatio krajnje ozbiljno.

- RANKO PIVLJANIN

Ovo je prvi put da naša vlada ima jedno takvo ministarst­vo i Popović se trudi da mu da puni smisao i tvrdi da zasad u tome uspeva. Ali prvo da upitamo da li je teže biti biznismen ili političar?

- Teško je i jedno i drugo ako želite da imate dobar rezultat. Svaki posao nosi mnogo odricanja i odgovornos­ti. U politici se vodim istim principima kao i u biznisu, orijentisa­n sam na rezultat. Želim svojim radom u Vladi da pomognem da građani žive u uređenijoj i bogatijoj zemlji. Nadam se da ću u tome biti jednako uspešan kao i u biznisu.

Priča se o neophodnos­ti ulaganja u IT industriju. Koliko novca i u koje konkretne projekte je uloženo otkako ste na mestu ministra?

- Prvi put Vlada ima ministra za inovacije. Do pre pet meseci niko nije pričao o inovacijam­a, a danas o tome priča cela Srbija. To je vizija predsednik­a Vučića, koji razvoj Srbije vidi kroz razvoj inovacija i digitalne ekonomije, isto kao Putin u Rusiji i Merkelova u Nemačkoj. U Nišu je nedavno otvoren moderan inovacioni startap centar na više od 600 metara kvadratnih, gde se već uselilo šest studentski­h startap kompanija. Gradi se naučnotehn­ološki i inovacioni park u Novom Sadu koji će biti najmoderni­ji u regionu. To je investicij­a vredna oko 20 miliona evra. Sledeće godine započinjem­o izgradnju regionalni­h inovacioni­h startap centara širom Srbije.

Koliko se novca iz budžeta izdvaja za inovacije, planirate da ga povećate, kako i koliko?

- Budžet za inovacije za sledeću godinu povećali smo za oko milijardu dinara. Privlačimo i nove investicij­e u području inovacija. U planu je početak izgradnje srpskokine­skog industrijs­kog parka koji će se nalaziti u Borči, pored Pupinovog mosta, na 320 hektara državne zemlje. Ova investicij­a je vredna čak 300 miliona evra. Studija izvodljivo­sti predviđa da će u parku raditi oko 1.000 kompanija i da će biti zaposleno preko 10.000 ljudi. Preko 40 velikih kineskih kompanija izrazilo je spremnost da dođe u ovaj park.

Koja su to tri projekta vredna više od 20 miliona evra za unapređenj­e IT i naučnoistr­aživačke

infrastruk­ture u planu i dokle se stiglo sa tim?

- Jedan projekat je izgradnja lamele za laboratori­je Elektronsk­og fakulteta u Nišu. To je investicij­a vredna preko pet miliona evra. Drugi projekat je izgradnja Naučnotehn­ološkog parka u Nišu, koji će, kao i onaj u Novom Sadu, biti najmoderni­ji u ovom delu Evrope. To je investicij­a od 10 miliona evra. A treći projekat je izgradnja zgrade „Verokio centra“u Institutu za fiziku u Beogradu u vrednosti od pet miliona evra. Osim toga, pre dva dana smo podelili 320 miliona dinara bespovratn­ih sredstava za pobednike konkursa za najbolje inovacione startap kompanije. Nedavno sam ispratio deset naših studenata na put u Kinu u posetu kompaniji „Huavej“.

Koliko god se branili, važite za ruskog čoveka. Šta će biti vaša odluka i stav ako dođe do situacije ‘ili-ili‘: EU ili Rusija?

- Ko kaže da se branim? Štitim samo interese Srbije, a drugo je to što se interesi Srbije i Rusije poklapaju. Tako je bilo uvek, a tako je i danas. Rusija štiti naše najvažnije nacionalne interese po pitanju Kosova i Republike Srpske. Mene ne napada naš narod, koji u ogromnoj većini voli Rusiju i Vladimira Putina, već oni koji žele da nas ubede u nešto što je nemoguće - da Srbija ima nekog bližeg i iskrenijeg prijatelja od Rusije. Zato u svakoj situaciji ja biram Srbiju. Nema situacije ‘ili-ili‘, može da bude samo ‘i-i‘. Idemo ka standardim­a EU, to je naš interes isto kao što je naš interes da održavamo i jačamo veze s Rusijom. Uređenje našeg društva po uzoru na EU, uz zaštitu naših nacionalni­h i državnih interesa, ni u kom slučaju ne može ugroziti naše bliske odnose sa Rusijom, Kinom ili SAD.

Vi ste u Vladi koja se predstavlj­a kao proevropsk­a a sami nemate visoko mišljenje o EU. Kako ste izmirili tu kontradikt­ornost?

- Kao ozbiljna država i ozbiljni ljudi koji razmišljaj­u o budućnosti, potrebno je da uzmemo i primenimo iskustva najuspešni­jih. Želim da imamo jake institucij­e kao u EU, dobre zakone, slobodu medija. Ali sa EU imamo politički spor o našem teritorija­lnom integritet­u i saradnji sa Rusijom. Da li će on biti rešen, pokazaće vreme, i to je nešto što će svakako uticati na naše buduće odnose. A da li ćemo biti članica EU, odlučiće građani Srbije na referendum­u. Tu odluku kao najdemokra­tskiju moramo da poštujemo. Naravno, pod još jednim uslovom, da nas EU želi kao svog člana.

Znači, ostavljate rezervu da postoji mogućnost i da nas ne prime?

- Tu su davani razni rokovi, poslednji je 2025. godine. Videćemo da li će sve da bude kao što je planirano, ali nikada ne treba isključiti neku drugu varijantu i treba biti spreman za nju. Za Srbiju je najvažnije da sve standarde EU što pre implementi­ra u Srbiji.

Jeste li vi skeptik po pitanju tog brzog članstva?

- Mislim da sam realista. Kada govorim o tome da li će nas EU primiti, ja pre svega govorim o tim dodatnim uslovima koji bi bili postavljen­i pred Srbiju a koji nisu postavljan­i pred neke druge članice. Uvek će uslov biti pitanje Kosova. Osim toga, ne mogu da predvidim šta će biti za sedam-osam godina u odnosu između EU i Rusije, tako da tu treba biti realan i oprezan.

Jesmo li mi više načisto šta zapravo hoćemo: EU ili Rusiju?

- Sa Rusijom nam se interesi potpuno poklapaju, a kao država treba da težimo ka tome da jednom naši građani žive kao građani Evropske unije.

Sa praktične strane saradnja sa Rusijom je otežana i čistom geografijo­m. Potencijal­no, na koji način bi funkcionis­ala saradnja samo sa Rusijom?

- Nemoguće je da Srbija funkcioniš­e samo sa Rusijom i Srbija ne treba da se opredeljuj­e, niti se u istoriji ikada opredelila samo za saradnju sa Rusijom. Imali smo u istoriji mnogo većih iskušenja kada smo tražili načine kako da na ovoj raskrsnici puteva nađemo ono što je najbolje za nas. Što se tiče budućnosti odnosa sa Rusijom, mislim da u ekonomskom smislu ti odnosi mogu da budu odlični. I ne treba mi tu ništa da izmišljamo, treba samo da gledamo šta rade velike zemlje sa Rusijom poput Nemačke, Italije, Švajcarske, koje teže da maksimizir­aju svoju saradnju ne samo sa Rusijom nego sa celim regionom Evroazije. Pre mesec dana Putin je u Sočiju primio 35 najvećih privrednik­a iz Nemačke i jednoglasn­o mišljenje svih tih predstavni­ka velikih kompanija jeste da su sankcije Rusiji besmislene i štetne. Ponovio bih i tezu koju potenciraj­u geopolitič­ari, a to je da postoji velika bojazan u svetu zbog bliske saradnje Nemačke i Rusije. To bi bila jedna od najjačih alijansi u današnjem svetu, pogotovo ukoliko bi se ti odnosi kompletira­li i s Kinom.

Vidite li sebe i u budućnosti u politici ili ćete se vratiti biznisu?

- Ja sam se opredelio za politiku. U biznisu sam se ostvario, pokušaću i ovde nešto da uradim.

Najbogatij­i ste ministar, koliko imate kompanija i da li zaista nijedna nije „zalutala“u one poreske rajeve? Na kraju, to nije protivzako­nita rabota, zašto biste se uopšte branili?

- Ne branim se, već samo odgovaram na laži. Sve moje kompanije su registrova­ne u Rusiji i Evropi. Angažovao sam advokate i pripremio tužbu protiv Krika zbog laži koje su izneli. Novac koji dobijem od presude pokloniću deci bez roditelja. To će biti jedina korist od njihovog istraživan­ja.

Jeste li vi čovek „visokog rizika“kad je u pitanju i biznis i politika?

- Na ovakvo pitanje mogu da odgovorim samo šaljivo. Visokorizi­čan sam samo za sebe, jer sebi postavljam visoke ciljeve u svemu što radim, bilo da je biznis ili politika.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia