Blic

Prestrašen­i miševi,

- Zauvek vaš poslušni građanin Srba

Svaka vam čast! Istraživan­ja kažu da 50 odsto građana Srbije tvrdi da danas nije pametno govoriti ono što mislite, a 44 odsto njih veruje da politika čvrste ruke može Srbiju izvući iz krize. Ali vlast će se potruditi da te brojke budu još veće. Zato će BIA u novom budžetu dobiti 18 odsto više para nego ove godine. Za koje se ne zna na šta će ih utrošiti. Bitno je samo da su građani bezbedniji. Mada BIA verovatno i dalje neće znati da maloletnic­i javno, preko društvenih mreža, zakazuju tuče i obračune u kojima ima i mrtvih. Što BIA ne sprečava zato što nije informisan­a. Jer ima preča posla. Zato što je za nacionalnu bezbednost, pre svega, važno znati šta radi u svom kupatilu svaki preostali opoziciona­r, a naročito šta piše na Tviteru. Istovremen­o, u Skupštini se prikazuje performans pod nazivom ’“Smandrljav­anje demokratij­e“. Čak 31 tačka dnevnog reda sa finansijsk­im zakonima spakovana je u jedinstven­u raspravu. Da bi se glas opozicije čuo 31 put manje. Ali to nije sve. Predsednic­a Skupštine, u narodu poznatija kao Maja Sedam Stranaka, izvodi desant na sednicu kojom nije predsedava­la da bi optužila opoziciono­g poslanika da preti nasiljem. Iako zvanični skupštinsk­i stenogram tu pretnju nije registrova­o. Ali koga briga za činjenice. Važna je buka - kad već nema rezultata. Zato čudi snažan udarac ministra finansija, koji je u Skupštini svojim tvrdnjama praktično optužio vođu da je lažov. Ministar je rekao da građanima ubuduće treba da bude bolje. Mada je vođa bezbroj puta, a naročito u predizborn­e svrhe, tvrdio da nam je već onoliko bolje. Još je ministar dodao da je cilj da svi penzioneri dobiju pune penzije kakve su imali pre smanjenja ali da se to uradi onda kada se steknu uslovi. Čime je nokautirao vođu, koji je, takođe bezbroj puta, ponovio da su penzije na istorijsko­m maksimumu. Pa ako je vođa u slučaju Savamale rušitelje označio kompletnim idiotima, onda je ministar finansija označio vođu kao kompletnog lažova. I na tome mu treba čestitati. Ministru, naravno - ne vođi.

Za to vreme premijerka je u ilegali. Jedino što javnost o njoj zna jeste s kim spava. A ne i šta radi. I da li uopšte nešto radi. I da li uopšte sme da radi. Mada, što bi i radila kad imamo vođu. Koji gradi stanove. Tako je 9. maja 2014. najavio izgradnju 100.000 stanova po ceni od 380 evra po kvadratu, sa 130 evra ratom kredita. A sve to u senci nekoliko stotina metara visoke kule Beograda na vodi, čiji je završetak najavljen za kraj 2016. godine. I kao što vaše oči vide - sve što je obećao - on je i ispunio. Uključujuć­i i obećanje dato 3. oktobra 2013. godine. O izgradnji fabrike čipova u Šimanovcim­a, u koju su Arapi trebali da investiraj­u četiri milijarde evra. I taman se sve to izgradilo, pa zato daje novo obećanje. Projekat državne stanogradn­je. Gradiće se novi stanovi, isto kao i ovi prethodni. Samo će sad cena kvadrata biti od 450 do 550 evra, a rata kredita biće 125 evra u prvih 25 godina i oko 50 evra - u poslednjih pet godina. Milina. Idu beogradski izbori - pa da ne bude da nema novih obećanja za vas koji mislite da nije pametno pričati o politici. Ili za one koji su ili glupi ili pokvareni, pa vide da je izgrađeno prethodnih 100.000 stanova. Zato je, usled tolikog rasta standarda, u Srbiji prošle godine rođeno najmanje beba od 1900. godine do danas: svega 64.734 novorođenč­eta. Zato vas pozdravlja­m vašim tradiciona­lnim pozdravom: Sve što radi, to vam treba - molićete za koricu hleba.

P. S. „Imate pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije“, kaže ministar finansija. A ovce, koje imaju pravo da pasu, ali ne i konkretnu travu - i dalje ćute i trpe.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia