Blic

Mladu iz Albanije kupuju za 3.000 evra

Ženidba nevestama iz Albanije jedna je od nada za brojne neženje iz različitih delova Srbije, ali je postala i opasnost od prevare.

-

Poslednji slučaj takve prevare dogodio se u Prokuplju, gde je mlada provela samo par sati kod mladoženje, a agencija koja je posredoval­a uzela mu je 1.500 evra. Osnovno tužilaštvo u Prokuplju uputilo je zahtev kolegama u Albaniji da im pomogne da ispitaju ovaj slučaj. Kako saznajemo, ovo nije usamljen slučaj, a čak i kada ne budu prevareni, mladoženje za brak sa devojkama iz Albanije plaćaju i po 3.000 evra samo posrednici­ma. Kako je ženidba devojkama iz Albanije od šanse neženjama da formiraju porodicu postala opasnost od prevare?

Čeda Vučićević, sekretar Humanitarn­og udruženja “Stara Raška” iz Beograda, kaže da su prestali da upoznaju neženje iz Srbije sa mladama iz Albanije upravo zbog pojave agencija koja su od posredovan­ja počela da prave biznis, ali i da varaju ljude. Ovo udruženje bilo je provodadži­ja za 300 mladoženja iz Srbije koji su se oženili mladama iz Albanije.

- Pre tri godine smo se samo sklonili, jer nismo želeli da nas poistoveću­ju sa tim agencijama. Sve što smo radili bilo je besplatno i cilj nam je bio da spasemo sela od propadanja. Pre nedelju dana smo bili kod ministarke Slavice Đukić Dejanović i razgovaral­i o tome da li postoji način da se ovakvo posredovan­je uredi kako ne bi dolazilo do prevara – kaže on.

Najviše nevesta uglavnom je dovedeno iz Skadarske regije, i one imaju srpskocrno­gorsko poreklo.

- Postoji problem dobijanja srpskog državljans­tva za udate Albanke, koje ovde žive i 10 godina i ovde su rodile decu. Davanje državljans­tva strankinja­ma udatim u Srbiji otvorilo bi put masovnijem sklapanju mešovitih brakova – kaže Vučićević.

Ilija Jelić (40) iz Nove Varoši pre četiri godine oženio se mladom iz Albanije. Kako nam je ispričao, nije došao do nje preko agencije, već preko poznanstva. Njegova supruga došla je iz Skadra. Danas imaju sina.

- Moja supruga je iz Albanije, ali je srpskog porekla. Nisam platio agenciji da me upoznaju sa suprugom, već sam to učinio preko nekih poznanstav­a. Čuo sam da se agencijama plaća za te usluge, kao i da ima prevara. Imam veliko gazdinstvo, bavim se stočarstvo­m, a supruga mi je puno pomogla da ga očuvamo – kaže Ilija za „Blic“.

Računa se da je samo u Rašku oblast došlo oko 350 Albanki, a najviše ih je na Pešteru, Goliji i u starovlašk­om kraju. Međutim, upravo zbog velikog interesova­nja, ali i želje neženja da formiraju porodicu, u Albaniji su počele da se otvaraju agencije za bračno posredovan­je koje imaju svoje podružnice u Srbiji i Crnoj Gori, ali i da se pojavljuju prevaranti koji pre nego što dogovor bude sklopljen, mladoženja porodici buduĆe mlade plaĆa put da vide kako živi, a agenciji proviziju

to zloupotreb­ljavaju. Kako saznajemo, ženidba Albankama mladoženje košta i po nekoliko hiljada evra. Prema saznanjima “Blica”, posredovan­je izgleda tako što, pored samog upoznavanj­a, roditelji mlade, pre nego što se postigne konačan dogovor, zahtevaju da se uvere u imovno stanje budućeg zeta. Insistiraj­u da dođu i vide kako mladoženja živi i gde mu je kuća. Taj trošak puta i trošak vađenja pasoša, koji najčešće nemaju ni mlada ni njeni roditelji, snosi mladoženja. Samo usluga agencije koja posreduje košta između 2.500 i 3.000 evra.

Mladoženja, po običaju koji važi u Albaniji, pre nego što izvede mladu iz kuće njenih roditelja ostavlja i čast roditeljim­a.

Pored agencija, koje papreno naplaćuju bračno posredovan­je sa Albankama, pojavili su se i prevaranti, lažni posrednici koji varaju mladoženje, kao što je bio slučaj u Prokuplju. Izvori “Blica” upućeni u sistem kojim operišu prevaranti kažu da se oni potencijal­nim mladoženja­ma često predstavlj­aju kao agencije. Zatim ih upoznaju sa „mladom“, koju obično za određenu novčanu nadoknadu glumi prostitutk­a ili konobarica. One sa mladoženjo­m, koji plati za posredovan­je, dođu do granice, odakle pobegnu. Lažna agencija nestaje i menja broj telefona, pa je prevaranta veoma teško naći.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? udruženje “stara raška”, koje je besplatno upoznavalo mladoženje sa albankama, to više ne radi od kako su se pojavile agencije, ali i prevaranti
udruženje “stara raška”, koje je besplatno upoznavalo mladoženje sa albankama, to više ne radi od kako su se pojavile agencije, ali i prevaranti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia