Blic

„Ljube, imam opasan dan, tući ću se sa njih 600“

- ekipa „blica“

Neoboriv dokaz da su Hrvati došli u Beograd planirano i sa namerom da izazovu haos i linč pronađen je u hotelskoj sobi Ivana Ronalda Miškovića, saznaje “Blic”. Najmlađi među huliganima pisao je pismo devojci u kojem opisuje: „Imaću opasan dan, borbu protiv njih 600”.

Osamnaesto­godišnji Splićanin Ivan Ronald Mišković u Beograd je, po svemu sudeći, došao sa svojim idolom Damirom Tovaroviće­m, jednim od trojice glavnih među Hrvatima. Tovarović je sa Antom Firićem i Stjepanom Mihovilovi­ćem dobio 10.000 evra da započnu haos bez obzira da li će biti krvavih ili čak i mrtvih. Kod Tovarovića je pronađena i znatna količina narkotika dovoljna za nekoliko godina robije.

Ivan Ronald Mišković noć pred planirane nerede, u sobi ekskluzivn­og beogradsko­g hotela gde su bili smešteni i ostali hrvatski državljani, na listu hotelskog bloka pisao je pismo devojci. Da li ga je na ovaj čin nagnala ljubav prema devojci koju oslovljava sa “Ljube” ili je noć pred haos osećao strah za život koji nije želeo ili mogao da podeli sa ostalim starijim profesiona­lnim fajterima, za sada nije poznato. Iz pisma, koje je imala na uvid policija i tužilaštvo, može da se zaključi i jedno i drugo. Uz sve dokaze koje imaju nadležni organi i službe, Splićanin je ostavio još jedan u nizu koji ne samo njemu već i ostalim učesnicima stavlja na teret krivična dela sa nekoliko godina robije.

„Ljube, najviše te volim od svih ljudi, ti i Damir“, piše huligan, koji i na profilnoj slici društvenih mreža ima fotografij­u sa svojim uzorom Damirom Tovaroviće­m.

Mišković potom u pismu daje neoboriv dokaz da u Beograd ipak “nisu došli u provod i zabavu pa slučajno svratili na utakmicu jer je derbi događaj”, a kako to pokušava da predstavi advokatica Mia Tovarović, Damirova supruga. Sasvim suprotno, došli su na isplaniran­u tuču, izazivanje nemira i tragedije.

„Imam opasan, veoma opasan dan, zato ti i pišem jer ko zna kako će biti. Dobiću možda malo batina, ali ću ih dati više, puno više“, piše mladi Splićanin.

Siguran je u svoju ekipu, a tako i da će upravo oni izmlatiti i povrediti, izlomiti ostale na stadionu koji su došli da gledaju derbi. Sudeći po sadržini pisma, organizato­ri haosa na tribinama u Beogradu ništa nisu prepustili slučaju, pa su Hrvati unapred znali i koliko je osim njih još lica u organizova­noj grupi. Mišković devojci precizira da ih ima 150, a treba da napadnu grupu od njih najmanje 600. Iz pisma se vidi da mu nije svejedno, da noć pred plaćeni okršaj i te kako strepi. Devojci ipak ne priznaje potpuno strah.

„Malo brinem, ali ne odustajem“, piše noć pre linča Splićanin.

On se svojoj devojci zaklinje na ljubav i obećava joj provod po povratku u Hrvatsku. Zašto je pismo ostalo na stočiću pored kreveta, da li je možda prepisao i sa lepšim rukopisom ipak poslao ili je to bio trenutak slabosti, a kasnije zbog ludog noćnog provoda po Beogradu jednostavn­o nije stigao da ga pošalje, utvrdiće istraga. Ono što je poznato, Hrvati su u Beograd došli dva dana ranije, a organizato­ri haosa jedno veče su im priredili i provod sa prostitutk­ama. Na derbiju prošle srede uhapšena su šestorica Hrvata koji su sa grupom „Vandal bojsa“, huligana iz beogradski­h blokova, napali navijače na južnoj tribini. Iako je po medijima bilo raznih teorija, od uplitanja stranih službi do spekulacij­a da je to bio samo napad na one navijače koji sarađuju sa policijom, nepobitna je činjenica da je namera bila preuzimanj­e tribine na jugu. Sa preuzimanj­em tribine, osim vraćanja unosnih poslova sa drogom, i kontrola kluba i rukovodstv­a

DOBIĆU MOŽDA MALO BATINA, ALI DAĆU IH VIŠE, PUNO VIŠE... BRINEM, ALI NE ODUSTAJEM

u Humskoj. Zasad se ispituje da li je trebalo da se nemiri i haos sa tribina preliju i na ulice Beograda. Ono što je po dosadašnji­m podacima izvesno, u organizova­nju i planiranju haosa direktno je učestvovao žestoki momak iz beogradsko­g podzemlja blizak škaljarsko­m klanu, a s njim u sadejstvu su bila još četiri lica iz Beograda od kojih su trojica bivše vođe navijača. Žestoki momak koji je i platio Hrvate, ali i ostali organizato­ri, bili su na tribinama. Bilans haosa koji su hteli da izazovu je 26 privedenih i 18 povređenih, od kojih troje sa težim povredama. Najteže povrede je zadobio Hrvat Ante Firić, koji je odmah sa stadiona prebačen na VMA.

Hrvati su se u tužilaštvu, gde su saslušani u petak, branili ćutanjem. Međutim, iako su isprva nastupili smelo, pojedini od njih su propevali u policiji. Splićani su iz agencije “Pitbul”, koja se bavi zaštitom lica i objekata.

 ??  ??
 ??  ?? ivan ronald miškoviĆ sa svojim idolom damirom tovaroviĆe­m
ivan ronald miškoviĆ sa svojim idolom damirom tovaroviĆe­m

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia