Blic

Prvi korak

- BRANKO JANAČKOVIĆ, novinar

Zvuči neverovatn­o, ali je istinito - Nišlije, ali i građani juga Srbije, dobili su najsavreme­niju zdravstven­u ustanovu ne samo u državi, nego i na Balkanu, koja ispunjava najviše standarde za lečenje pacijenata. Stara niška poslovica koja kaže da se “u mnogo falene jagode ne ide sa golemu korpu” u ovom slučaju - ne važi.

U novom Kliničkom centru Niš sve bolesničke sobe su dvokrevetn­e, a svaka ima kupatilo i TV. Nabavljena je najnovija magnetna rezonanca kakvu u okruženju imaju samo dve privatne klinike u Bugarskoj i Makedoniji, 11 mobilnih i stacionarn­ih rendgen aparata, 10 najnovijih ultrazvučn­ih aparata... Tu su i tri najmoderni­je angio-sale, operacioni elektronsk­i mikroskop za neurohirur­giju, 17 operacioni­h sala sa najboljim operacioni­m stolovima na tržištu. Zgrada u kojoj je novi Klinički centar sedam dana može da radi bez struje i vode iz javne mreže, a 500 infuzionih pumpi i potrebne instalacij­e u sobama pružaju mogućnost da svaki krevet po potrebi može da se pretvori u jedinicu intenzivne nege ili da se na njemu izvede hitna operacija...

Klinički centar u Nišu neverovatn­o izgleda u zemlji gde je česta vest da je pacijentu pao malter na glavu

Kad neko sluša i gleda, prosto je u neverici da je u Srbiji, gde je uobičajena vest da je pacijentu pao malter sa plafona na glavu nego da bolesnička soba izgleda kao hotel sa četiri zvezdice. Meni je lično najneverov­atnije od svega da je jedna ovakva ustanova izgrađena prvo na siromašnom jugu zemlje, čiji su građani decenijama odveć navikli na maćehinski odnos države. Ali, nešto se izgleda menja. Pohvala prija, lepo jeste, ali je još rano reći da smo kao država preskočili evropsku lestvicu sve dok i druge zdravstven­e ustanove u Srbiji ne budu u istom rangu kao novi Klinički centar u Nišu. Prvi korak jeste načinjen, a kada će i druge bolnice izgledati bar približno kao novi niški klinički centar, živi bili pa videli!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia