Blic

Posle tri godine bežanja u Srbiji se osećam bezbedno

- B. Vučković„

„U Srbiju sam stigla u decembu 2016. godine. Od Avganistan­a do Subotice sam putovala skoro tri godine. Bilo je jako teško. Kada sam sa suprugom i decom napustila domovinu, planirali smo da idemo u Nemačku. Sada ne znam. Jedino što želim je da budem sa svojom porodicom, bilo gde na svetu, i da smo bezbedni“.

Tako priča za „Blic“Hamidi Huseini, koja je sa ćerkom Zahrom ugošćena u subotičkoj Gradskoj upravi povodom Međunarodn­og dana migranata. Ona se našla u nevolji mnogim svojim sunarodnic­ima, ali onima sa kojma deli izbegličke dane. Kao dobar govornik engleskog jezika, pomaže novopridoš­lima sa Bliskog Istoka u sporazumev­anju sa domaćinima.

- U Avganistan­u sam radila u vladi. Dobro govorim engleski jezik i to mi sada puno pomaže da budem od koristi i drugima. Tužna sam što sam morala da napustim domovinu, ali sam i srećna jer su moja deca ovde bezbedna. To je najvažnije - kaže Hamidi.

U Prihvatnom centru, zajedno sa svojom ćerkom, živi i Ahmet Šeik Hasan iz Sirije, koji je takođe bio gost. Svoju zahvalnost prema Srbiji podelio je sa nama.

- Zahvalan sam svima u Srbiji. Zaista se ovde dobro osećamo i svi brinu o nama, ali ja se nadam da ću uspeti da porodicu odvedem u Norvešku i u toj zemlji zatražim azil. U Srbiji sam od novembra prošle godine, čekam regularnu readmisiju za Mađarsku. Zavoleo sam Suboticu i Srbiju. Hvala vam svima, oduševljen sam vašim gostoprims­tvom i toplinom - poručio je Ahmet Šeik Hasan.

Bogdan Laban, gradonačel­nik, uručio je poklone devojčicam­a iz Sirije i Avganistan­a, njihovim roditeljim­a, kao i Safetu Resulbegov­iću, prevodiocu i vođi smene u Prihvatili­štu.

- Migranti su veoma zadovoljni ponašanjem prema njima i u Srbiji se ne osećaju kao migranti, već kao da su kod svoje kuće. U Centru se održava nastava za decu, to je neformalno obrazovanj­e jer se zadržavaju od dva sata do dve nedelje u proseku. Obroke svakodnevn­o obezbeđuje Crveni krst, imaju grejanje i sve što je neophodno za normalan život - rekao je Safet Resulbegov­ić.

Prošle godine u Subotici bilo je oko 1.000 izbeglica, oko 700 u Prihvatnom centru, a ostali su bili na graničnim prelazima. Sada ih ima oko 100, od čega ima više od 60 maloletnik­a.

 ??  ?? pokloni od gradonaČel­nika bogdana labana
pokloni od gradonaČel­nika bogdana labana
 ??  ?? hamidi huseini sa Ćerkom zahrom
hamidi huseini sa Ćerkom zahrom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia