Blic

Pretukao sina drškom metle zbog loših ocena

- G. P. - A. Đ.

S. Ž. (37) uhapšen je zbog sumnje da je drškom od metle pretukao svog sina (13), učenika sedmog razreda osnovne škole.

Policija je uhapsila S. Ž., ugostitelj­skog radnika iz Velikog Gradišta, koji se sumnjiči da je sina pretukao zbog loših ocena u školi. Kako nezvanično saznajemo, on ne samo što je tukao trinaestog­odišnjeg sina, već je verbalno vređao i svog starijeg sina (15), koji je pokušao da odbrani brata.

S. Ž. sa sinovima živi kao podstanar i sam se brine o deci jer ga je supruga napustila pre sedam godina.

Modrice na dečakovom telu primetio je nastavnik fizičkog, kome je dečak ispričao šta se desilo. Pozvana je policija, koja je oca uhapsila i podnela prijavu zbog nasilja u porodici. Nakon saslušanja pred istražnim sudijom, ocu S. Ž. određen je pritvor do 30 dana. Brigu o deci preuzeo je Centar za socijalni rad i u toku je procedura za smeštaj u hraniteljs­ku porodicu.

Dečji psihoterap­eut Milan Radovanovi­ć kaže da je ovakvo ponašanje nedopustiv­o i da nema prihvatlji­vog razloga zbog kog treba tući decu.

- Roditelji greše kada insistiraj­u na jakim ocenama, jer ne može svako da ima odličnu ocenu. Koliko su važne ocene toliko su važne i životne, odnosno socijalne veštine. Nasilje će u detetu stvoriti različite reakcije, a željeni efekat, da bolje uči, neće se postići. Dete eventualno može da se prilagodi nasilju koje je doživelo, pa da ima dobre ocene, ali onda je pitanje šta se dešava sa njegovom psihom - objašnjava Radovanovi­ć.

Deca, nažalost, trpe vređanje, ponižavanj­e, udarce, teranje na teške poslove, pa čak i izgladnjiv­anje. Statistike pokazuju da se nasilje nad decom najčešće događa u porodici i to u najranijem uzrastu.

- Unutrašnji nemiri koji nastaju zbog nasilja mogu imati veoma ozbiljne posledice. Ako dete spolja trpi nasilje, to postaje deo njega i ono će pre ili kasnije morati da izađe iz njega, kao oblik destrukcij­e ili autodestru­kcije - kaže Milan Radovanovi­ć.

 ??  ?? ocu koji je tukao sina odreĐen je pritvor
ocu koji je tukao sina odreĐen je pritvor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia