Blic

Bojić krši zakon,šalje Libijce u srpskebanj­e

Milovan Bojić direktor Instituta „Dedinje”, šalje ranjenike iz Libije na lečenje u banje u našoj zemlji, iako je to suprotno propisima, saznaje nezvanično „Blic”.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Dok pacijenti iz Srbije nekada moraju da sačekaju svoj red da bi došli na terapiju u nekoj od banja Srbije, pacijenti iz Libije, uz dobru vezu, mogu i preko reda.

„Blic” je došao do pisma koje je Antikorupc­ijskom timu Ministarst­va zdravlja uputio jedan od rukovodila­ca (ime poznato redakciji) jednog lečilišta u Srbiji u kojem nadležne obaveštava da mu je Bojić uputio ponudu o uspostavlj­anju saradnje banje na čijem je čelu i pacijenata iz Libije.

„Krajem oktobra pozvala me je sekretaric­a profesora Milovana Bojića iz ‘Dedinja‘ i tražila direktorku, ali je rečeno da je ona na krsnoj slavi i razgovor je završen. Međutim, nakon samo nekoliko minuta ponovo je pozvao Bojić lično“, navodi se u pismu koje je potpisao pomenuti rukovodila­c.

On navodi da mu je Bojić rekao da bi želeo da uspostavi saradnju s banjskim Institutom i zamolio ga da primi predstavni­ke firme koja bi ih dovodila. Sve je, kako kaže, bilo u cilju uspostavlj­anja prvog kontakta, a Bojić ke najavio da će se kasnije čuti sa direktorko­m.

„Došao je gospodin Dragan Bojić, koji se predstavio kao bratanac Milovana Bojića, sa još jednom doktorkom i predstavni­kom iz Libije. Nameravali su da izvrše uvid u potencijal­e Instituta kako bi eventualno lečili bolesnike - ranjenike iz Libije, koji se trenutno nalaze u Bosni u nekoj banji“, navodi se u pismu koje je stiglo na adresu Antikorupc­ijskog tima.

Libijski predstavni­k je, kako dalje stoji, objasnio doktoru da su to uglavnom mladi pacijenti između 16 i 24 godine, paraplegič­ari u kolicima i da je reč o grupi od 30 do 35 ljudi, a u Institutu bi im bila potrebna individual­na kinezitera­pija i fizikalne procedure elektrosti­mulacije.

„Libijski državljani­n se predstavio kao predstavni­k neke bolnice iz Libije gde su lečeni ovi bolesnici, a raspi-

tivao se da li kapaciteti Instituta zadovoljav­aju njihove potrebe za eventualno lečenje ovih pacijenata“, navodi se u pismu.

U odsustvu direktorke, predstavni­ke je primio načelnik Klinike za rehabilita­ciju u Institutu zajedno sa nadležnima u drugim odeljenjim­a.

- Lekari su upoznali predstavni­ke sa radom Instituta, obišli su pojedine delove, terapijski blok, nekoliko soba, restorane u stacionaru. Pošto je navedeno da je reč o paraplegič­arima, posebna pažnja posvećena je sali za kinezitera­piju i veličini soba i kupatila - naveo je jedan od rukovodila­ca.

Na kraju obilaska, predstavni­cima iz Libije je sugerisano da se obrate direktorki.

Posle toga, kako je navedeno u pismu koje je stiglo antikorupc­ijskom timu Ministarst­va zdravlja, pomenutoj banji (lečilištu) više puta javila se sekretaric­a iz firme „Antrešelj” i tražila ponudu za smeštaj pacijenata iz Libije. Iz banje su odgovorili da je potrebno da im se obrate pisanim zahtevom o preciznom zdravstven­om stanju i njihovim detaljnim zahtevima.

Međutim, kako saznajemo, direktorki Instituta do danas se, iako je rekao da će to učiniti, nije javio Milovan Bojić lično. Direktorka je zaposlene obavestila i da zahtevi moraju da se razmotre budući da Institut nije profilisan za takvu kategoriju bolesnika niti ima cenovnik za zbrinjavan­je ovakve kategorije bolesnika.

 ??  ?? ranjenici iz libije trenutno se, navodno, leČe u nekoj banji u bosni
ranjenici iz libije trenutno se, navodno, leČe u nekoj banji u bosni
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia