Blic

Simptomi trudnoće ne mogu da promaknu

Čačanka M. J. (39) iz naselja Kulinovci, porodila se u subotu popodne na Urgentnom odeljenju Opšte bolnice, ni ne znajući da je trudna. Ovaj fenomen nije toliko jedinstven, ali je, zapravo, psihološke prirode.

- V. N. / J. M.

Do dolaska u bolnicu, žena nije ni slutila da čeka još jedno dete, kada je zadobila jake bolove u stomaku. Inače već majka dvanaestog­odišnje devojčice, na svet je donela zdravog dečaka, teškog dva i po kilograma. Njena ćerka nam je u telefonsko­m razgovoru rekla da su joj roditelji poručili da ne žele da komentariš­u neobičnu situaciju koja ipak ima srećan kraj - nenadano proširenje domaćinstv­a.

Koliko god da je odjeknula vest, za ginekologe taj fenomen nije jedinstven, a u svojim krugovima nazivaju ga „slučaj nepoznate trudnoće“.

- U praksi se često dešava da žena u sedmom ili šestom mesecu trudnoće sazna da je u drugom stanju. Neretko se desi da to “sazna” i pred sam porođaj. To su redovni slučajevi na koje nailaze mnogi ginekolozi - priča dr Mima Fazlagić i dodaje da se to događa bez obzira na to da li je u pitanju prvorotkin­ja ili žena koja se već porađala, poput mame iz Čačka, koja ima dvanaestog­odišnju ćerku.

„Nisam znala da sam trudna” čuje se, dakle, često u ginekološk­im ordinacija­ma, a iza njih se krije sledeće:

- Žena, zapravo, na taj način potiskuje, ignoriše da je trudna. A zbog čega to radi, to zavisi od slučaja do slučaja i tiče se same strukture njene ličnosti. Njeno ignorisanj­e može da pokrene stres, briga da li će uspeti kao mama, životna situacija u kojoj se nalazi, njeno okruženje kaže dr Fazlagić.

Tako je, kako ističe doktorka, nemoguće da trudnoća bilo koje žene protekne bez upozoravaj­ućih simptoma.

- U prvih nekoliko meseci menstrualn­i ciklus može da se odvija bez prekida, ali nakon toga on postaje sve oskudniji i potpuno se prekida. Materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, beba se pokreće u stomaku. Sve su to simptomi trudnoće koje neka žena može da prihvati, a neka da ignoriše. Znate, neko već sedam dana nakon kašnjenja ciklusa u glavi postaje 100 odsto trudan, a neko to odbija da prihvati mesecima - objašnjava dr Fazlagić.

Kada je u pitanju veličina stomaka, koja je najčešće najjasniji signalizat­or trudnoće, ona varira od žene do žene i zavisi od njene visine i težine, pa kako kaže ginekolog, trudnički stomak ne mora da bude izražen kod svake porodilje.

 ??  ?? žena može da ignoriše promene na telu, zbog Čega je ovo sluČaj psihološke prirode
žena može da ignoriše promene na telu, zbog Čega je ovo sluČaj psihološke prirode

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia