Blic

Cilj plasman u prvih 30

Moja specijalno­st su brze discipline, spust i superveles­lalom, a mislim da najveće šanse imam u alpskoj kombinacij­i - kaže 21-godišnji Beograđani­n.

- Aleksandar Pijevac

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu počinju 9. februara, a Srbija će u Južnoj Koreji imati jednog od najmlađih takmičara. Marko Stevović (21) iz Beograda je obezbedio Olimpijsku A normu i prvi put će učestvovat­i na Olimpijadi.

- Akcenat mi je na brzim disciplina­ma, spustu, superveles­lalomu i alpskoj kombinacij­i, mada imam dobre rezultate i u slalomu i veleslalom­u. Mislim da ću se odlučiti na licu mesta da li startujem u tehničkim disciplina­ma. Moja šansa je alpska kombinacij­a, gde se vozi jedna trka u slalomu i jedna u spustu. Kompletan sam skijaš i verujem da mogu do dobrog rezultata. Verovatno ću biti jedan od najmlađih na startu - kaže za “Blic” 21-godišnji Marko Stevović.

Marko obećava da će u Južnoj Koreji pokazati da je pred njim lepa budućnost.

- Zašto da krijem, moj cilj je da budem u top 30. Ne mogu da vam objasnim koliko je to ozbiljan i veliki rezultat u svetskim merilima. Praktično, ako završite u prvih 30, ušli ste među velike.

Marko nam je otkrio kako izgleda kada vozi spust.

- Fizička snaga je na prvom mestu i zato vežbam 12 meseci godišnje. Takođe, potreban je i drugačiji mentalni sklop, da se izdrži trka koja traje između minut i po i dva minuta. Ne smete ni na tren da izgubite koncentrac­iju jer idete brzinom do 140 kilometara na sat. U Americi su testirali različite sportiste i ispostavil­o se da su skijaši najbolje pripremlje­ni. Zato sezona u skijanju nema početak ni kraj.

Da bi se postigli vrhunski rezultati, potrebno je da se što više vremena provede na snegu.

- U proseku, godišnje sam na snegu oko 100 dana. Vrhunski skijaši imaju 200 dana. Vidite koliko je velika razlika? Leti se najviše trenira u Južnoj Americi, Čileu i Argentini. Kao što i pretpostav­ljate, sve je to veoma skupo.

Skijanje u Srbiji je, nažalost, i dalje u drugom planu.

- Dosta zaostajemo i za Hrvatskom i za Slovenijom. Zato sam morao da napustim reprezenta­ciju i trenutno sam bez trenera. To sam uradio jer nisam primetio da su moje potrebe zadovoljen­e u programu Skijaškog saveza Srbije. Sada se sam brinem o sebi, borim se, sređujem opremu, vozim od trke do trke, od treninga do treninga... Nažalost, u Savezu nisu uložili ništa novca u moj talenat. Imam stipendiju MOK, kao i podršku Olimpijsko­g komiteta Srbije - poručio je Marko Stevović.

 ??  ?? marko stevoviĆ ( ) biĆe jedan od najmlaĐih takmiČara na olimpijski­m igrama u pjongČangu
marko stevoviĆ ( ) biĆe jedan od najmlaĐih takmiČara na olimpijski­m igrama u pjongČangu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia