Blic

Amfilohije optužio Vučića da priprema izdaju Kosova

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastavio je apel za odbranu Kosova i Metohije. Dokument do kojeg je “Blic” došao liči na politički pamflet potpuno suprotan unutrašnje­m dijalogu i politici o Kosovu za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Zanimljivo je da je mitropolit Amfilohije odmeren kada je reč o komentaris­anju crnogorsko­g priznavanj­a nezavisnog Kosova, kao i da veoma retko komentariš­e ulazak Crne Gore u NATO

Kako “Blic” saznaje, mitropolit Amfilohije je ovaj dokument predstavio najbližim saradnicim­a na skupu održanom u nedelju u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici. Ovom događaju prisustvov­ali su i umirovljen­i episkop zahumsko-hercegovač­ki Atanasije Jevtić, kao i episkop pološko-kumanovski Joakim. Očekuje se, prema rečima našeg izvora koji se našao na licu mesta, da u narednom periodu apel bude predstavlj­en i ostalim vladikama i pojedinim inte-

lektualcim­a. Tek onda će dokument biti predstavlj­en javnosti.

- Skup je organizova­n da bi se obeležilo devet vekova Crkve, ali je stvar otišla u potpuno suprotnom smeru i sve se pretvorilo u političko obraćanje. Amfilohije je predstavio okupljenim­a dokument koji je sastavio i rekao da će tražiti podršku za ono što u njemu stoji unutar Srpske pravoslavn­e crkve - kaže izvor “Blica” upoznat sa dešavanjim­a na Luštici.

Dokument sadrži nekoliko paragrafa, ignoriše se unutrašnji dijalog koji je predložio predsednik Srbije, a po mišljenju vladike, razgovore sa Prištinom trebalo bi nastaviti unedogled.

Indikativn­o je da je reč o klasičnom političkom stavu.

Na početku stoji da je “prvi put u srpskoj istoriji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke”.

„Neodgovorn­om politikom, odobravanj­em Euleksa, izmeštanje­m dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje Evropske unije, otpočinjan­jem tehničkog dijaloga i zaključiva­njem i sprovođenj­em neustavnog Briselskog sporazuma, proces secesije KiM je dobio zabrinjava­jući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti“, stoji na papiru naslovljen­om sa “Apel za odbranu Kosova i Metohije”.

U dokumentu se navodi i da su zahtevi SAD i najmoćniji­h zemalja EU da Srbija i Kosovo potpišu “pravno obavezujuć­i sporazum” i da se Srbija saglasi da “Kosovo” bude primljeno u međunarodn­e organizaci­je, uključujuć­i Ujedinjene nacije, kao i svaka podela Kosova i Metohije - neprihvatl­jivi su i moraju biti odbijeni, jednom zasvagda.

Da u apelu mitropolit govori lično o Aleksandru Vučiću, vidi se u nekoliko momenata. Kako Vučić često pominje da je zamrznuti konflikt neodrživ kao i da nemamo 10, 20 ili 50 godina vremena za takvo stanje ukoliko mislimo na budućnost dece i unuka, Amfilohije misli drugačije - da je “zamrznuti konflikt jedina razumna odluka”.

„Budući naraštaji neće biti najsrećnij­i ako im u nasleđe ovo pitanje ostavimo nerešeno, ali će biti najnesrećn­iji ako i sebe i njih zauvek osramotimo odričući se Kosova i Metohije, svoje časti i svog Jerusalima“, stoji u apelu.

Na kraju dokumenta stoji da Srbiju niko ne može poniziti ako ne ponizi sama sebe. A zatim još jedno direktno obraćanje predsednik­u Srbije.

„Zakletva data na jevanđelju prilikom preuzimanj­a dužnosti obavezuje da se državni i nacionalni interesi štite bez obzira na opasnosti i ucene. Bez KiM ili bilo kojeg dela svoje teritorije, Srbija ne bi bila samo osakaćena, već i trajno poražena, kao zemlja koja je svoju skupu sudbinu prodala i poništila svoj identitet“, piše na kraju dokumenta.

 ?? NA SASTANAK SA AMFILOHIJE­M DOŠLI SU ATANASIJE JEVTIĆ I EPISKOP JOAKIM ??
NA SASTANAK SA AMFILOHIJE­M DOŠLI SU ATANASIJE JEVTIĆ I EPISKOP JOAKIM
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia