Blic

Spremna optužnica protiv Dauta Haradinaja?

Daut (39), brat premijera Kosova Ramuša Haradinaja, i više od 60 bivših lidera i pripadnika Oslobodila­čke vojske Kosova (OVK) obuhvaćeni su optužnicam­a Specijalno­g tužilaštva za dela počinjena krajem 2000. godine, pišu prištinski mediji.

- M. J. „

Kako navodi sajt Insajderi, osim Haradinaja, među prvim optuženima biće Azem Sulja, Šukri Buja i Sokol Dobruna. Očekuje se da će se prva optužnica objaviti ubrzo nakon desete godišnjice proglašenj­a nezavisnos­ti Kosova, odnosno do kraja februara.

Brat premijera Kosova će, kako navodi pomenuti portal, biti optužen zbog uloge u zločinu na Radonjičko­m jezeru, kada je grupa od četrdeseta­k Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u jezero. Izvor ovog portala navodi da je sud optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela.

Daut, koji je u teroristič­kim krugovima bio poznat i pod imenom Cufi i Obogaljeni, najpoverlj­iviji je i najbliži saradnik starijeg brata Ramuša, a zajedno su bili i istaknuti lideri OVK. U njegovom dosijeu o kom je „Blic” pisao, osim ratnih zločina nalaze se informacij­e o silovanjim­a i brutalnim ubistvima političkih neistomišl­jenika, ali i silovanja i veze sa Al Kaidom. Na ove navode nikada nije odgovarao.

Portal navodi da će i Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci Veliki Gazda i Veliki Ujak biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je donedavno vodio Euleks pod nazivom “Blaca 2”. Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposredno posle rata vodio OVK, piše sajt Insajderi.

Inače, veruje se da su ova saznanja i izazvala pokušaj rušenja Specijalno­g suda u kosovskom parlamentu, koji je propao nedavno. Tada su 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Kadrija Veseljija (predsednik­a skupštine), pokušala da obore zakon o formiranju Specijalno­g suda, što je naišlo na oštre osude Sjedinjeni­h Američkih Država, Velike Britanije i EU.

Tužilaštvo Specijalno­g suda vodi istrage i vezi s oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine. Specijalni sud pod okriljem Evropske unije formiran je 2015. da bi se procesuira­li slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu.

 ??  ?? mlaĐi brat premijera ramuša haradinaja
mlaĐi brat premijera ramuša haradinaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia