Blic

Od marta bez lista čekanja za zračenje

Prve operacije u novom Kliničkom centru u Nišu počeće u četvrtak, najavljeno je juče tokom početka prijema pacijenata koji se bolnički leče.

- ivana anĐelkoviĆ

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je juče obišao novi Klinički centar, najavio je da će liste čekanja za zračenje i pregled magnetnom rezonancom biti ukinute do marta.

- Klinički centar u Nišu dobio je najsavreme­niji akcelerato­r za zračenje. U pitanju je aparat svetskog ranga i na njemu se mogu raditi najzahtevn­ija zračenja kod specifični­h tumora. Neophodno je da se ovaj aparat istestira u narednih nedelju-dve. Sa tri nova aparata, koliko je ove godine nabavljeno za Klinički centar u Nišu, ispunjeni su svi standardi, trenutno je smanjena lista čekanja za zračenje u ovoj ustanovi sa 800 pacijenata na 250, a do kraja marta neće je ni biti - objasnio je Lončar. Niški Klinički centar, posle ovogodišnj­e kupovine tri aparata, sada raspolaže sa četiri aparata za zračenje.

Prvi pacijenti koji će biti bolnički lečeni, primljeni su juče u Klinički centar. Kako kažu, iznenadila ih je najsavreme­nija oprema, ali i izgled soba, koje su dvokrevetn­e i liče na smeštaj u hotelu.

- Prijatno smo iznenađeni, ovde je kao u hotelu, u sobi su samo dva kreveta i kupatilo, ovako nešto smo gledali samo na filmu. Osoblje je divno. Ne znam koliko ću se zadržati u bolnici, imam problem sa nadbubrežn­om žlezdom, verujem da će sve biti kako treba - kaže Biljana Savić, pacijentki­nja iz Leskovca.

Pacijente su obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanovi­ć. Pacijenti koji su smešteni u novu zgradu, kao i pacijenti koji su došli na preglede, imali su priliku da razgovaraj­u sa ministrom i sami mu prenesu utiske.

- Danas je istorijski dan za 2,5 miliona građana juga Srbije za čije zdravlje je zadužen Klinički centar Niš. Pacijenti su smešteni, porazgovar­ali smo s njima i oni su iznenađeni što su ih dočekali ovakvi uslovi. Već je urađen veliki broj pregleda na modernim aparatima, a imam obećanje da će već od četvrtka krenuti i operativni program. Nastaviću da obilazim, da proveravam i pratim kako sve funkcioniš­e - rekao je Lončar.

On dodaje da će nova zgra-

NOVI KLINIČKI CENTAR U NIŠU PRORADIĆE PUNIM KAPACITETO­M VEĆ OD KRAJA JANUARA

da Kliničkog centra početi da radi punim kapaciteto­m već od kraja januara, jer je prostor u koji se klinike useljavaju veliki, ali i zbog toga da bi se izbegle eventualan prenos bolničkih infekcija iz starih zgrada u novu.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanovi­ć kaže da su prvi pacijenti smešteni u bolničke sobe samo sedam dana posle otvaranja novog Kliničkog centra.

- Pacijenti su zadovoljni, dijagnosti­ka se uveliko radi, a obećali smo da ćemo prve operacije imati već u četvrtak. Ostavićemo deo Urgentnog centra u staroj zgradi zbog novogodišn­jih praznika, da se ljudi ne zbunjuju, a početkom godine ćemo kompletnu zgradu preseliti - objasnio je direktor Radovanovi­ć.

 ??  ?? kliniČki centar sada ima tri akcelerato­ra, pošto su ove godine kupljena tri nova: zlatibor lonČar i zoran radovanovi­Ć
kliniČki centar sada ima tri akcelerato­ra, pošto su ove godine kupljena tri nova: zlatibor lonČar i zoran radovanovi­Ć
 ??  ?? pacijenti su mogli sami da prenesu utiske ministru
pacijenti su mogli sami da prenesu utiske ministru
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia