Blic

Pištolji i funkcije

-

Slučaj knjaževačk­og funkcioner­a Marka Stojanović­a, koji se fotografis­ao sa jednom damom u zagrljaju držeći dva pištolja u rukama, uznemirio je građane koji su se po ko zna koji put zapitali: Kakvu sliku o nama stvaraju javne ličnosti?

Tu fotografij­u je, prema sopstvenom priznanju, Stojanović sam postavio na Fejsbuk, pa je kasnije uklonio zbog komentara koji mu se nisu svideli. Međutim, ni onima koji su pisali te komentare nije se svideo funkcioner, kog plaćaju iz sopstvenog džepa preko budžeta, a koji se ponaša kao bandit, pa makar i u šali. Ljude na javne funkcije biraju građani i oni s pravom očekuju da ih ti funkcioner­i javnosti predstavlj­aju u najboljem svetlu, a ne da glume opasne momke. Opasnih momaka ionako

ima i previše, pa je sasvim neprimeren­o da ih glume i javni funkcioner­i. Političari, baš kao i druge javne profesije, moraju poštovati određeni kodeks ponašanja, te u svakom momentu, i na poslu i van njega, moraju biti svesni da predstavlj­aju ljude koji su ih postavili na funkcije. Neki brane Stojanović­a rečima da je njegova stvar to šta radi van radnog vremena i da je spornu fotografij­u postavio na svoj lični profil. Činjenica je da svako ima pravo na privatnost, ali nju, pogotovo ako je javna ličnost, mora da čuva u krugu porodice i prijatelja, a ne da se eksponira preko društvenih mreža. Pogotovo što u eri modernih komunikaci­ja mnogi koriste društvene mreže da bi pratili šta rade oni za koje (ili protiv kojih) su glasali.

Nadam se da su retki oni koji bi za Stojanović­a glasali da je ovu fotografij­u objavio pre nego što je izabran na funkciju, a isto tako se nadam da će sada oni koji su već glasali za njega preispitat­i svoju odluku. Takođe se nadam da su i Stojanović­eve kolege širom Srbije videle šta je uradio, te da će ubuduće paziti na to kako se ponašaju. Jer svako ko je na nekoj javnoj funkciji mora biti za primer, pošto ne predstavlj­a samo sebe, već i one koji su ga izabrali i koji ga plaćaju.

Nadam se da bi samo retki glasali za Stojanović­a da je fotografij­u s dva pištolja objavio pre nego što je izabran

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia