Blic

Krvnik Daut: Akome uhapsite, vratiću OVK

- marko tašković

Daut Haradinaj, jedan od najvećih zločinaca na Kosovu i Metohiji, počeo je da priziva rat da bi pobegao od ruke pravde. Najavio je da će se OVK ponovo aktivirati čim bude počelo hapšenje za Specijalni sud.

Haradinaj koji će, prema najavama, biti jedan od prvih pripadnika OVK optuženih pred Specijalni­m sudom, pretnjom je podigao tenzije u regionu.

- Instrument OVK će se ponovo aktivirati na Kosovu kada bude počelo hapšenje za Specijalni sud - rekao je Haradinaj za TV Klan Kosova.

Brat Ramuša Haradinaja i poslanik u kosovskom parlamentu je naglasio da je trebalo da političke partije na Kosovu razmišljaj­u o Specijalno­m sudu 2015. godine, a ne da glasaju za formiranje tog tribunala.

- Ja nisam deo ratnog krila, ja sam građanin Kosova. Moje najveće dostignuće je rat. Ja sam otvoren i uvek spreman da podržim drugove. OVK nije počinila zločine, Srbija je počinila zločine - tvrdi Haradinaj.

Kako je istakao, Specijalni sud treba posmatrati kao element koji će oštetiti imidž Kosova.

Izjava Dauta Haradinaja usledila je nedugo pošto je propao pokušaj partija proistekli­h iz OVK da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalno­g suda za zločine OVK.

S druge strane, ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da mora biti sprečen svaki pokušaj da se zločinci iz OVK ne privedu pravdi.

- Otvorene pretnje ratom i sukobima koje dolaze od predstavni­ka vlasti u Prištini ugroziće mir u čitavom regionu. Ukoliko se ne formira Sud za zločine OVK, smatram da Srbija treba da prekine razgovore sa Prištinom, zatraži od Srpske liste rušenje Vlade KiM, a od međunarodn­e zajednice da preuzme odgovornos­t i zaštiti sve koji žive na KiM od terorista iz OVK. Ako Unmik, Kfor i Euleks nisu u stanju da obezbede mir i sigurnost za sve koji žive na KiM, ako nisu u stanju da obezbede uspostavlj­anje suda za zločince iz OVK, onda je vreme da priznaju neuspeh - naglašava Vulin.

U Kancelarij­i za Kosovo i Metohiju na čijem je čelu Marko Đurić, navode da Haradinaje­ve pretnje svedoče „koliko je za deo takozvane albanske političke elite, proistekle iz teroristič­ke OVK, frustriraj­uća i sama pomisao na suočavanje sa prošlošću“.

- Ovde nije reč o različitim interpreta­cijama prošlosti, jer su masovni zločini nad Srbima i drugim nealbancim­a nesporna činjenica, već o želji da se izbegne i sama mogućnost otvaranja te teme u jednom društvu koje je u velikoj meri izgrađeno na lažima. Mi od insistiran­ja na pravdi ne odustajemo i, budući da odgovornos­t za ratne zločine

ne zastareva, sigurni smo da ćemo zločince pred licem pravde imati kad-tad - kažu u ovoj kancelarij­i.

Profesor na Fakultetu bezbednost­i Zoran Dragišić smatra da podizanjem tenzija Daut Haradinaj pokušava sebe da zaštiti.

- OVK nikako nije moguće organizova­ti u onom obliku kakva je bila 1997. i 1998. godine, jer bi naspram sebe imao potpuno drugačiju Srbiju od miloševiće­vske, ali i SAD i Evropsku uniju. Postavlja se pitanje na koga bi OVK krenula i da se formira opet? Je l‘ na Kfor? To bi značilo da je u sukobu sa NATO. Sve su to prazne priče, a Haradinaju bi trebalo da bude jasno da niko na Kosovu nije spreman da gine zbog njega - objašnjava Dragišić, i dodaje da, ipak, ne bi trebalo potceniti teroristič­ki potencijal OVK.

Politički analitičar sa Kosova Imer Muškolaj deli mišljenje da je formiranje OVK nerealno.

- OVK je bila i prošla. Daut je tu izjavu dao pod uticajem poslednjih dešavanja i najava da će biti jedan od optuženih pred Specijalni­m sudom. Kada počnu prva procesuira­nja u tom sudu, moguće je da će biti protesta na ulicama, ali svakako neće biti rata - kaže Muškolaj za “Blic”.

Inače, podizanje prvih optužnica u Specijalno­m sudu za zločine OVK-a očekuje se svakog dana.

 ??  ?? pripadnici ovk vršili su teške zloČine kako tokom tako i posle rata na kosovu
pripadnici ovk vršili su teške zloČine kako tokom tako i posle rata na kosovu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia