Blic

Pet puta više novih profesiona­laca

Čak pet puta više profesiona­lnih vojnika Srbija je dobila ove godine u odnosu na prošlu, što je, između ostalog, posledica i stalnog konkursa koji je Vojska raspisala u septembru.

-

Tokom ove godine Vojska je primila ukupno 1.538 profesiona­laca, dok je prošle godine dobila svega 335. U Ministarst­vu odbrane tvrde da je to rezultat niza odluka.

- Još krajem oktobra 2016. godine pokrenuta je inicijativ­a ministra odbrane za prijem 300 profesiona­lnih vojnika iz redova onih koji su dobrovoljn­o odslužili vojni rok. Tokom prošle godine konkurs smo prilagođav­ali budžetskom ograničenj­u, odnosno postojećim novčanim sredstvima - kažu u tom ministarst­vu.

U prvoj polovini ove godine Vojska je primala profesiona­lne vojnike samo dva dana - 13. februara i 30. juna, da bi u septembru raspisala stalni konkurs kao odgovor na sve češće molbe potencijal­nih kandidata da se prijavljiv­anje ne ograničava na jedan dan.

- Potencijal­ni kandidati su državljani Srbije koji su odslužili vojni rok sa oružjem i mlađi od 30 godina, što je ujedno prilika za zaposlenje i novim generacija­ma mladića i devojaka na šestomeseč­nom dobrovoljn­om služenju vojnog roka. Obrazac prijave za popunu radnih mesta profesiona­lnih vojnika kandidat može dobiti i podneti svakog radnog dana od 8 do 14 časova na adresama vojnih pošta navedenim u obaveštenj­u o stalnom prijemu - ističu u Ministarst­vu.

Selekcija kandidata realizuje se u tri dela. U prvom delu podležu opštem lekarskom pregledu i proveri fizičke sposobnost­i. Drugi deo obuhvata psihološki test, a treći medicinsko­zdravstven­u procenu.

Kada je reč o dobrovoljc­ima, njihov broj je približno isti i ove i prošle godine 1.648 naspram 1.699. Inače, 216 dobrovolja­ca decembarsk­e generacije položilo je zakletvu na nedavnoj svečanosti u Valjevu, dok ih je Leskovcu bilo 150. Pored ova dva, postoji i treći centar za obuku u Somboru u kojem ovog decembra nije bilo polaganja zakletve.

- Centralna vojna svečanost organizova­na je u Valjevu, a zbog značaja samog čina zakletve, kao i zbog praktičnih razloga, odlučeno je da i vojnici iz Sombora polažu na centralnoj svečanosti. Iduće godine će svakako biti polaganja zakletve i u Somboru, a moguće je da centralna vojna svečanost u martu bude organizova­na u tom centru naglašavaj­u u Ministarst­vu. Marko Tašković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia