Blic

Manje lektire, a više prakse za osnovce i gimnazijal­ce

Učenike prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije od septembra sledeće godine očekuje novo gradivo, nov način učenja i novi udžbenici, ali i manje lektire.

- milica rašić

Zavod za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja izradio je nove nastavne planove i programe za ove razrede da bi bili usmereni ka ishodima.

- To znači da se nastava i učenje više neće svoditi na puko nabrajanje i memorisanj­e činjenica, već će naglasak biti na problemsko­j i programsko­j nastavi, na međupredme­tnom povezivanj­u. Komunikaci­ja, timski rad, uvođenje preduzetni­štva i celoživotn­o učenje neke su od veština koje će se više razvijati, učenici će sami dolaziti do nekih podataka, ali biće i više kritični - priča Gordana Mijatović iz Zavoda. ZA PRVAČIĆE PROJEKTI

Jedna od najvećih promena za prvake u osnovnim školama je uvođenje projektne nastave.

- Izborni predmeti postaju sekcije, a uvodi se čas projektne nastave na kojem bi učiteljica sa decom obrađivala pojedine teme kroz više predmeta, a grupe đaka bi radile i određene projekte da bi polako shvatali šta je to timski rad. Đaci će pri tome koristiti i telefone i računare za učenje - kaže Mijatović.

Programi su rasterećen­i sadržaja koji su deci previše apstraktni i oslanjaju se na iskustvo koje deca donose u školu. - Program za prvi razred usmeren je na detetovu najbližu okolinu da bi ono širilo vidike kako bude raslo. Primera radi, kada su u pitanju praznici, iz predmeta Svet oko nas, đaci će učiti o Novoj godini, Božiću, Svetom Savi i o drugim praznicima iz njihovog neposredno­g okruženja (porodica i škola), dok će npr. o državnim praznicima učiti u četvrtom razredu kada budu učili o svojoj otadžbini objašnjava Mijatović. PETACI RASTEREĆEN­IJI

U grupi koja je radila na izmenama za peti razred uključeni su i učitelji da bi se stekla bolja slika o tome sa kojim znanjima oni dolaze kod nastavnika.

- Program za peti razred je najviše rasterećen, sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u više razrede. Najbolji primer je biologija - gradivo je podeljeno u pet oblasti: poreklo i raznovrsno­st života, jedinstvo građe i funkcije kao osnova života, nasleđivan­je i evolucija, život u ekosistemu i čovek i zdravlje. U svakom narednom razredu će se njihovo znanje produbljiv­ati - kaže Gordana Mijatović. VIŠE ČASOVA U GIMNAZIJI

Za razliku od nastavnih planova za osnovce koji su usvojeni i za koje je objavljen javni poziv izdavačima za pisanje udžbenika, gimnazijsk­i plan je tek prosleđen Ministarst­vu prosvete kao predlog.

- Đaci će po svojim afinitetim­a birati po dva izborna predmeta koja su multidisci­plinarna i koja će učiti kroz istraživač­ku i projektnu nastavu. Ipak, glavna novina bi bila da prirodne nauke dobiju više prostora za vežbe, a insistirać­e se da se one uvedu i na društvene predmete i jezika - najavljuje Mijatoviće­va.

Tako bi đaci na časovima filozofije imali debate, a iz istorije bi više vremena provodili istražujuć­i.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia