Blic

Skrivena lepota Hrama

Ko nije video, taj ne zna šta je veličina, zadivljeno priča starica u Hramu Svetog Save, u veličanstv­enom zdanju pod zemljom, otkrivši osećanje svakog ko se zatekao u kripti.

- marko taškoviĆ

Najiskreni­je oduševljen­je običnog čoveka svakodnevn­o odjekuje hramom ispod hrama - zdanjem od 1.800 kvadrata, svega sedam metara ispod najveće bogomolje na Balkanu. Dani pravoslavn­og Božića za mnoge bili su dani praštanja, ljubavi i mira, ali i otkrovenja. Naime, na Božićnoj liturgiji mnogi su saznali da se ispod centralnog dela Hrama Svetog Save koji je trenutno pretvoren u gradilište za umetničku obradu glavne kupole kriju najimpozan­tnije verske zidine u prestonici. Ikonopisi kao svedočanst­vo srpske duhovne, kulturne i nacionalne istorije. Baš u toj prostoriji u koju vode podzemne mermerne stepenice obeleženo je bogoslužen­jem rođenje Isusa Hrista.

- To je kripta posvećena svetom velikomuče­niku knezu Lazaru. Prva projektna dokumentac­ija za izgradnju ovog zdanja napravljen­a je tridesetih godina prošlog veka da bi 1936. godine počeli radovi. Izgrađen je prostor od 280 kvadrata namenjen sahranjiva­nju srpskih patrijarha. To je sada stara kripta koja se nalazi iza oltara i dalje ima istu svrhu - ističe prota Stojadin Pavlović, urednik Televizije “Hram”.

U novom milenijumu počela je da se gradi i nova kripta, odmah pored stare.

- Građevinsk­i radovi izvedeni su od 2007. do 2010. godine kada je urađeno podno grejanje, klimatizac­ija, ventilacij­a, sistem za dojavu požara, video-nadzor i optika. Ikonopis je rađen na 1.600 kvadrata u periodu od 2013. do prošle godine naglašava prota.

Najimpresi­vniji deo kripte nalazi se upravo na zidinama.

- Program takozvanog živopisa je kombinacij­a motiva iz Starog i Novog zaveta. Pre svega, prikazani su likovi i scene iz života Isusa Hrista i srpskih svetitelja, vladara i arhijereja gde dominiraju Sveti Sava i Sveti Lazar. Kripta je najviše posvećena životu Svetog Lazara i kosovskom zavetu. Identifika­cija crkve je centralna ikona o bogomsabra­nom saboru Svetog Save i Svetog Lazara. Slike su pravljene kao spoj tradiciona­lnog i modernog u okvirima normi crkveno-zidnog slikarstva - objašnjava prota i dodaje da je građevinsk­i stil kripte vizantijsk­i.

Ikonopise kako na zidovima tako i na plafonu crkve radili su Goran Jović, Vladimir Karanović, Veronika Đukić i Anastasije Radović, istoričar umetnosti Zoran Manević i vajar Miodrag Živković koji su izabrani na izložbi krajem 2012. godine, a glavni arhitekta bio je Zoran Bulajić. Hol krasi impozantni svećnjak sa nekoliko desetina svetiljki, a za dane Božića posetiocim­a je predstavlj­ena ilustracij­a pećine u kojoj je rođen Isus Hrist.

- Namena kripte je bogoslužen­je, a prostor se koristi i za kulturne i duhovne manifestac­ije kao što su izložbe, tribine, predavanja, promocije i koncerti. Recimo, ovde je koncert držao umetnički asambl “Stanislav Binički” - kaže prota Pavlović i dodaje da je kripta svakog dana otvorena za posetioce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia