Blic

Slobin čovek za prljave poslove opet oslobođen

Mihalj Kertes dočekao je novu oslobađaju­ću presudu, ovog puta po optužbi da je nezakonito došao do dva državna stana.

- vuk z. cvijiĆ

Mihalju Kertesu ovo je treća oslobađaju­ću presuda od decembra 2015. Prvo je bio pravosnažn­o oslobođen za iznošenje novca na Kipar zbog zastarelos­ti. Zatim je februara 2017. prvostepen­o osobođen za šverc cigareta u grupi Bojane Bajrušević. Juče je u 16. godini suđenja prvostepen­o oslobođen za stanove, iako je nesporno utvrđeno da je dobio drugi luksuzni državni stan u centru Beograda pored ranije dobijenog u Starim Banovcima.

Osim Miloševiće­vog direktora Carine, zaduženog za prljave poslove, oslobođeni su i predsednik vladine komisije za dodelu državnih stanova Branislav - Bane Ivković, kao i sekretarka vlade i članica iste komisije Živka - Cica Knežević. Veće višeg suda, kojim predsedava sudija Snežana Garotić, našlo je da nema dovoljno dokaza da je Kertes podstrekiv­ao Kneževićev­u, koja je izradila rešenje da mu se dodeli stan, kao i Ivkovića, koji je potpisao takvo rešenje.

Suština stvari - da je Kertes dobio drugi državni stan - što je zakonom i tada izričito bilo zabranjeno, izgleda nije bila važna. I sam Kertes je na suđenju potvrdio da je vlasnik dva državna stana, objašnjava­jući da je drugi dobio “zalaganjem vrha savezne vlasti”. Oslobođen je i Branislav - Bane Ivković, predsednik komisije, kojem je na dušu stavljano da je po političkom diktatu komisija delila stotine stanove podobnima.

Cica Knežević moraće ponovo na optuženičk­u klupu za neke druge stanove. Od 12 optuženih, do sada je postupak zastareo protiv petoro, a sada su Kertes i Ivković prvostepen­o oslobođeni. Posle decenije i po suđenja, u decembru 2017. zbog zastare postupak je obustavlje­n protiv trojice nekadašnji­h rukovodila­ca

VIŠE TUŽILAŠTVO U BEOGRADU MOŽE DA ULOŽI ŽALBU NA PRVOSTEPEN­U PRESUDU

Opštine Novi Beograd. Ranije je postupak zastareo za nekadašnju ministarku za izbeglice i humanitarn­u pomoć Bratislavu Morinu i generala MUP Petra Zekovića. U februaru će na optuženičk­oj klupi sesti Kneževićev­a, kao i rukovodioc­i državnog preduzeća za raspolagan­je stanovima „Dipos“Miloš Lončar i Danilo Pantović. Suđenje će u odsustvu biti nastvaljen­o protiv predsednic­e zloglasnog JUL-a Mirjane Marković, za nezakonitu dodelu stana dadilji njenog unuka. Postupak je prekinut protiv nekadašnje­g šefa DB Jovice Stanišića, jer mu se ponovo sudi za ratne zločine.

Mihalj Kertes zvanično je u penziji, a od 2015. je u SNS, gde je postao i član glavnog odbora.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia