Blic

Niko kao Kertes

- VUK Z. CVIJIĆ, novinar

Prešao je put od dvorske lude so Miloševiće­vog čoveka od poverenja

Jedna od najsjajnij­ih zvezda na političkom nebu blasfemije Mihalj Kertes prešao je dug put od lovokradic­e, nesuđenog socijalnog radnika, jogurt revolucion­ara, nosača novca na Kipar, švercera cigareta, pa do asistenta ubica.

Čovek bržeg jezika od pameti, ograničeni­h sposobnost­i i skromnog znanja morao je ipak da ima druge talente da bi prevalio taj put. Nije imao stida, birao je najjače i bio bespogovor­no poslušan.

Ovaj vojvođansk­i

politički kameleon svoj politički put počeo je krivolovom i spremanjem ribljeg paprikaša za članove komiteta Saveza komunista.

Na čuvenoj 8. sednici izbarao je pogrešnu stranu. To ga nije sprečilo da ubrzo bude na “pravoj strani” i da predvodi jogurt revoluciju.

“Jogurtmen” tako započinje uspon od dvorske lude diktatora Slobodana Miloševića do čoveka od poverenja. Sreća ga napušta nakratko, posle petooktoba­rskih demokratsk­ih promena. Suočava se sa brojnim optužbama i dospeva u zatvor, ali ne zadugo. Iza rešetaka biva čak besmisleno kratko za nedela za koja je osuđen - da je asistirao državnim masovnim ubicama i da je bio glavna karika u švercu cigareta. Nije tajna da se njegovi drugovi iz SPS koji od početka 2005. ponovo participir­aju u vlasti grčevito bore za Braciku.

Međutim, to Braciku ne sprečava da jednog hladnog decembarsk­og dana 2015. potpiše pristupnic­u za SNS u svojoj Bačkoj Palanci. Dok se mastilo još sušilo na pristupnic­i, novosadski Apelacioni sud Kertesa pravosnažn­o oslobađa optužbe da je iznosi novac na Kipar.

Za ovog naprednjač­kog „omladinca“iz Bačke Palanke u samom vrhu ove stranke rečeno je „da ni on sam ne zna koliko je miliona ukrao“. Kertes je ovu poslednju, oslobađaju­ću presudu za optužbu da je dobio više državnih stanova dočekao kao - član glavnog odbora SNS-a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia