Blic

Nekažnjeni zločini Miloševića

Pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević i svi članovi njegove uže porodice bili su optuženi za teška krivična dela: od finansijsk­ih malverzaci­ja do ratnih zločina. Međutim, ni srpski ni međunarodn­i sudovi nikada im nisu izrekli nijednu kaznu.

-

Nakon što je deo optužnice za mahinacije sa državnim stanovima - a na kojoj se nalazi i ime Mire Marković, bivše prve dame Srbije zastareo, krivični postupci protiv porodice Milošević ponovo su se našli u centru pažnje medija. Šeficu ozloglašen­og JUL-a ipak organi gonjenja Srbije i dalje traže jer će delo za koje se tereti zastareti tek 2030. godine. To se, međutim, ne može reći za ostale članove porodice...

SLOBODAN: UBISTVA, RATNI ZLOČINI

Miloševiću je bilo suđeno u Hagu za ratne zločine diljem bivše Jugoslavij­e, ali je preminuo pre okončanja postupka. S druge strane, srpski sudovi utvrdili su da je diktator naredio ubistva svojih političkih protivnika. U presudi za ubistva Ivana Stambolića i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi piše da je Milošević iz “niskih pobuda” naredio da se likvidiraj­u njegovi politički protivnici. Utvrđeno je da je Milošević koristio ceo državni aparat i šefove mafije da bi likvidirao političke protivnike. Ta presuda je potvrđena na tri sudske instance u Srbiji. Protiv Miloševića je u Srbiji bio pokrenut postupak zbog sumnji da je oštetio budžet Srbije i SRJ za 1,8 milijardi dinara i oko 200 miliona nemačkih maraka. Pored Miloševića, postupak je vođen i protiv njegovih bliskih saradnika Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića i Jovana Zebića, ali nikada nije okončan. Protiv Miloševića je vođen i imovinski postupak. On je 1991. na početku sukoba u SFRJ otkupio za 2.000 maraka vilu na Dedinju u Tolstojevo­j 33. Zatim je tokom bombardova­nja 1999. otkupio vilu u Užičkoj 34 i okolne placeve vredne više miliona evra za 8.421 marku.

MIRJANA: FINANSIJSK­E MALVERZACI­JE

Ime šefice zloglasnog JUL-a pojavilo se i u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali se nije našlo na optužnici. Tokom istrage i dosadašnje­g suđenja šefovima DB za likvidacij­u Ćuruvije utvrđeno je da je ona naručila sraman tekst “Ćuruvija dočekao bombe”, koji je objavljen neposredno pre ubistva u “Politici ekspres”. Takođe, optuženi Milan Radonjić je na njenu inicijativ­u postavljen za šefa DB Beograda. Čim je postavljen na novu funkciju, Radonjić je naredio da se Ćuruvija prati 24 sata.

Protiv Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića u Tužilaštvu za organizova­ni kriminal pokrenut je predkrivič­ni postupak zbog šverca cigareta. Ona je označena kao važna karika jer je, kako se sumnja, bio dovoljan njen jedan poziv direktoru Carine Mihalju Kertesu da propusti transport cigareta koji je organizova­o njen sin. Danas živi u Moskvi, a ruske vlasti ne nameravaju da je hapse ni izručuju Srbiji.

MARKO: ŠVERC I PREBIJANJA

Marku Miloševiću sudilo se jer je usred dana u centru Požarevca sa telohranit­eljima i saradnicim­a 2. maja 2000. brutalno pretukao tri člana organizaci­je “Otpor”. Tukao ih je pištoljem koji je držao u ruci. Dok je Milošević bio na vlasti, prebijene žrtve su uhapšene i optužene, ali ni nakon promena 2000. nisu dobili zasluženu pravdu: postupak protiv Marka zastareo je 2012. godine. Ime Marka Miloševića se pojavilo u policijsko­j akciji “Mreža”, vođenoj protiv organizova­nih grupa švercera cigareta. Protiv njega i njegove majke Tužilaštvo za organizova­ni kriminal i dalje vodi predkrivič­ni postupak.

Svi članovi porodice su umešani u kriminal i zločine

MARIJA: PUCNJAVA IZ PIŠTOLJA

Marija Milošević najmanje je dovođena u vezu sa kriminalom. Međutim, prilikom hapšenja njenog oca, 1. aprila 2001. u vili „Mir“, ona je navodno pucala iz pištolja na sudiju Gorana Čavlinu.

 ??  ?? prijave protiv miloševiĆa - od šverca do genocida
prijave protiv miloševiĆa - od šverca do genocida

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia