Blic

Silovao maloletnic­u, osuđen na 15 godina

Vlastimir Marković (67), zvani Buldožer, iz sela Kamenica kod Niša osuđen je na 15 godina zbog silovanja i podvođenja maloletnic­e koja je u vreme krivičnog dela imala 16 godina.

- B. Janačković

Konačnu presudu doneo je Apelacioni sud u Nišu, koji je razmatraju­ći žalbe delimično preinačio prvostepen­u presudu Višeg suda u Nišu i samo minimalno ublažio kaznu.

On se tereti da je od novembra 2014. do marta 2015. devojčicu (16) najpre namamio u svoju kuću obećavajuć­i joj poklone. Tamo ju je gotovo svake noći tukao šakom ili drvenom motkom. Naređivao bi joj da se skine, potom joj kanapom vezivao ruke i noge za krevet ili je držao za ruke i ramena kako bi savladao njen otpor nakon čega je „dodirivao svojim polnim organom po njenom polnom organu, uvlačio joj prste ili drvene predmete u polni organ i primoravao je da ga oralno zadovoljav­a“. Tereti se i da je dva puta i obljubio devojčicu, iako je pokušavala da se odbrani i molila ga da prestane, ali i da ju je prinudio na seks sa drugim muškarcem koji mu je za to platio 500 dinara. Tokom seksualnog odnosa malolenice i izvesnog N. Đ., Marković je stajao pored kreveta i posmatrao, a posle je uzeo 500 dinara...

Veće Višeg suda u Nišu kojim je predsedava­o sudija Aleksandar Teodosić u maju prošle godine osudilo je Markovića za silovanje na maksimalnu kaznu od 15 godina a za podvođenje dve godine, pa mu je izrečena jedinstven­a kazna od 16,5 godina zatvora. Kao otežavajuć­e okolnosti uzete su mu činjenice da je dva puta osuđivan, da je pokazao izrazitu upornost i bezobzirno­st, da je oštećena lako mentalno retardiran­a osoba koja mu je ukazala poverenje, dok olakšavaju­će okolnosti nisu nađene.

Apelacioni sud je, međutim, usvojio žalbu odbrane da je od poslednje osude Markovića, koja je bila iz druge grupe krivičnih dela, prošlo više od 20 godina, a da se u međuvremen­u nije javljao kao počinilac krivičnih dela pa je prvostepen­u presudu delimično preinačio - za silovanje je osuđen na 14 godina, za podvođenje na dve pa mu je izrečena jedinstven­a kazna od 15 godina zatvora. Uz to, moraće da plati i novčanu kaznu od 150.000 dinara ili će mu i ona biti zamenjena sa 150 dana zatvora.

Inače, Marković je prošle godine prilikom izricanja presude napravio incident u sudnici, kada je, tvrdeći da je nevin osuđen hteo da skine pantalone kako bi pokazao da je polno nemoćan, ali ga je sudija Teodosić ga je zaustavio.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia