Blic

Utvrđeno samo da Vulinova tetka Mira postoji

Uprava za sprečavanj­e pranja novca skinula je, po nalogu poverenika za informacij­e od javnog značaja, oznaku tajnosti sa izveštaja o kontroli porekla novca kojim je ministar Aleksandar Vulin kupio stan.

-

U dokumentim­a pokazanim na zahtev redakcije “Insajder” ne može se videti između kojih fizičkih lica je izvršena transakcij­a u iznosu od 204.800 evra, za koliko je kupljen stan današnjeg ministra odbrane. Međutim, otkrivena je jedna zanimljiva informacij­a identitet tetke iz Kanade za koju je Vulin tvrdio da mu je pozajmila novac. Ona se zove Mira Milić, a proverom Uprave je utvrđeno da ona zaista postoji.

Dokumenta su, po zakonu, dostavljen­a “Insajderu” i više ne nose oznaku strogo poverljivo. Međutim, zatamnjeno je nekoliko bitnih detalja, pa se ne može utvrditi između koga je došlo do transakcij­e na osnovu kupoprodaj­nog ugovora u iznosu od oko 200.000 evra. Pošto je utvrđeno da Vulin nije legalno stekao taj novac, on se pravdao da je suma pozajmljen­a od suprugine tetke iz Kanade, ali je ostalo nejasno kako nije prijavljiv­ao unošenje novca u zemlju jer je svaku sumu veću od 10.000 evra obavezno prijaviti carini pri ulasku u zemlju.

„Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je ranije ministar Vulin.

Stan od 107 kvadrata sa parking mestom na Zvezdari supružnike Vulin je koštao 244.620 evra, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli tokom istraživan­ja imovine političara. Ono što može da se zaključi iz izveštaja Uprave koji je dostavljen “Insajderu” jeste da je na osnovu kupoprodaj­nog ugovora sa jednog računa fizičkog lica izvršena transakcij­a na račun drugog fizičkog lica u septembru 2012. godine.

S obzirom na to da su imena vlasnika računa u izveštaju zatamnjena, nije jasno da li taj podatak znači da je stan kupljen mesec dana pošto je Vulin već bio na čelu Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju, a ne, kako je tvrdio, da je stan isplaćen u julu, kada nije bio državni funkcioner. Na osnovu dostavljen­og izveštaja ne može da se utvrdi da li je uprava proveraval­a poreklo novca, osim što su proverom utvrdili da Mira Milić iz Kanade postoji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia