Blic

Tramp dao ultimatum

BELA KUĆA TEHERANU DALA ROK OD ČETIRI MESECA Bela kuća dala je Iranu ultimatum od četiri meseca da promeni svoje zahteve i potvrdi nuklearni sporazum ili da se u suprotnom suoči sa obnovljeni­m sankcijama.

-

Američki predsednik Donald Tramp saglasio se da potvrdi da Iran poštuje šestostran­i sporazum kako bi suzbio nuklearni program, ali je jasno stavio do znanja da je to učinio poslednji put.

On je, piše „Tajms“, obelodanio listu zahteva koje bi Teheran morao da ispuni kako bi izbegao ponovo uspostavlj­anje američkih sankcija. To uključuje „otvorene krivine“u iranskoj nuklearnoj industriji, umesto desetogodi­šnjeg ograničenj­a u ovom sporazumu. Teheran će takođe morati da prihvati međunarodn­e inspektore na „svim traženim mestima“. Oba zahteva su, navodi „Tajms“, u suprotnost­i sa sporazumim­a i njenim potpisnica­ma u EU - Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Tramp je inače ranije obećao da će se povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici ne isprave njegove „strašne propuste“. Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Evropskom unijom podrazumev­a ograničava­nje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.

Ipak, Iran je saopštio da neće prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. i da će odgovoriti na sankcije SAD, javljaju juče agencije. U saopštenju koje je prenela novinska agencija IRNA, Ministarst­vo spoljnih poslova Irana je navelo da „neće prihvatiti nikakvu izmenu sporazuma - ni sada ni u budućnosti“. Kako prenosi agencija, Iran je istakao da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje ajatolahu Sadiku Laridžanij­u.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia