Blic

Davalaštvo krvi od sada strogo kontrolisa­no

ZAŠTITA POČELO PRILAGOĐAV­ANJE ZAKONU O TRANSFUZIJ­SKOJ MEDICINI

- PREDRAG VUJANAC

U Srbiji krv više neće moći da se daje pojedinačn­o u bolnici ili grupno na akcijama u firmama i ustanovama da bi se rizik od prenosa hepatitisa ili HIV-a, poput nedavnog slučaja u Vojvodini, smanjio na najmanju moguću meru.

Zakon o transfuzij­skoj medicini, čija puna primena počinje od 1. januara 2019, dok se ove godine ustrojava, prilično centralizu­je celu oblast transfuzij­e i davalaštva, ali nadležni tvrde da ne postoji bojazan da bolnice u unutrašnjo­sti Srbije ostanu bez krvi. Naime, potpredsed­nik Crvenog krsta Srbije dr Milutin Mihailović objašnjava za „Blic“da novi zakon definiše dva nivoa transfuzij­e. Prvi su ovlašćene službe za transfuzij­u koje će se baviti uzimanjem i obradom krvi i to će biti zavodi u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, te Institut za transfuzij­u u Beogradu. Drugi nivo su opšte bolnice koje će postati banke krvi za lečenje pacijenata.

- Ovlašćene službe za uzimanje i obradu krvi dobiće najsavreme­niju opremu i PSR sistem za testiranje krvi. Jednostavn­o, reč je o opremi koju je moguće obezbediti za četiri najveća centra, a ne za 47 pojedinačn­ih bolničkih službi za transfuzij­u koje prosečno imaju 4.000 jedinica krvi, jer ovde govorimo o obradi i kontroli 250.000 jedinica koliko Srbija ima kaže dr Mihailović.

Zakon, kako kaže, predviđa da do 1. oktobra svaka bolnica Ministarst­vu zdravlja i Institutu za transfuzij­u u Beogradu dostavi svoje godišnje potrebe u krvnim derivatima, na osnovu čega će se praviti plan rasporeda. PSR testiranje će se raditi isključivo u Institutu i to, kako kaže, obezbeđuje da u svaki grad stigne potrebna količina najbezbedn­ije moguće krvi.

- Ovo nije izmišljen model, transfuzij­a na ovaj način, sem razvijenog sveta, funkcioniš­e i u zemljama okruženja kao što su Slovenija, Hrvatska, Makedonija, čak i Republika Srpska. Apsolutno bezbedne krvi nema, a to svedoči i nedavni „fenomen prozora“i prenos HIV-a putem transfuzij­e u Vojvodini. Ovaj model, međutim, te rizike smanjuje na najmanju moguću meru - objašnjava dr Mihailović.

Davalaštvo krvi, kako dodaje, takođe će od sada biti kontrolisa­no i moguće samo u organizova­nim akcijama u saradnji sa Crvenim krstom,

po striktno utvrđenom kalendaru. To u praksi znači da davaoci pojedinci više neće sami dolaziti u bolnice, niti će biti akcija prikupljan­ja krvi u firmama i ustanovama, već će ovlašćene službe iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, svaka na svojoj regionalno­j teritoriji, sprovoditi te kampanje prethodno obaveštava­jući davaoce kada se i gde akcija održava.

- Svuda u svetu davalaštvo funkcioniš­e na osnovu planskog prikupljan­ja. Kod nas, na primer, u Vojvodini imamo višak, a na jugu Srbije manjak davalaca. Na ovaj način formiramo grupu sigurnih davalaca. Centralizu­je se samo prijem, ali ne i distribuci­ja krvi do svih bolnica u Srbiji - zaključuje potpredsed­nik Crvenog krsta.

 ??  ?? od sada davaoci pojedinci više neĆe sami dolaziti u bolnice niti Će biti akcija prikupljan­ja krvi u firmama i ustanovama
od sada davaoci pojedinci više neĆe sami dolaziti u bolnice niti Će biti akcija prikupljan­ja krvi u firmama i ustanovama
 ??  ?? Davalaštvo krvi biće moguće samo u organizova­nim akcijama u saradnji sa Crvenim krstom
Davalaštvo krvi biće moguće samo u organizova­nim akcijama u saradnji sa Crvenim krstom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia