Blic

U Srbiji 351 štediša sa milion evra na knjižici

ŠTEDNJA U BANKAMA PONOVO U MODI Ne zna se precizno koliko je deviznih milionera u Srbiji, ali je sasvim izvestan podatak da je na kraju novembra prošle godine u bankama bila 351 devizna štedna partija sa ulozima većim od pola miliona evra.

-

Podaci su Narodne banke Srbije u kojoj za Tanjug kažu da je ukupna vrednost tih deviznih partija bila 337,6 miliona evra.

To znači da je prosečna vrednost štednog uloga koji pripada ovoj kategoriji građana, a koji imaju preko pola miliona evra na štednji, bila nešto manja od milion evra, ili tačno 961.913 evra, navode u NBS.

Podgorička “Pobjeda” je, naime, nedavno objavila tekst o crnogorski­m milionerim­a, kojih je, kažu, u toj državi 54, a autori su naveli da je takvih u Srbiji više od 18.000. U NBS, međutim, kažu da ne raspolažu preciznim podacima o broju naših deviznih milionera. Objašnjava­ju da, prema važećim zakonskim propisima, poslovne banke imaju obavezu da dnevno i mesečno dostavljaj­u izveštaje NBS o broju štednih partija stanovništ­va, i te su partije raspoređen­e u osam grupa prema visini štednih uloga - do 500 evra, od 500 do 3.000 evra, od 3.000 do 10.000 evra, od 10.000 do 25.000 evra...

Inače, banke pri tome devizne štedne uloge izražavaju u dinarskoj protivvred­nosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema stranoj valuti koji važi na dan za koji se izveštaj dostavlja.

A kako već devizni štedni ulog od 10.000 evra u dinarskoj protivvred­nosti premašuje milion dinara, moguće je da Srbija ima daleko više od 18.000 milionera, ali - u dinarskom iznosu.

Moguće je da Srbija ima daleko više od 18.000 milionera, ali - u dinarskom iznosu

 ??  ?? ipak se ne zna koliko precizno ima milionera
ipak se ne zna koliko precizno ima milionera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia