Blic

Kako je Tito lagao Čerčila

- Bavili ste se i novijom istorijom Srba. Radeći na romanu „Albion, Albion” istražival­i ste nemačke i engleske arhive o događajima u Drugom svetskom ratu. Ima mnogo zanimljivi­h detalja, krenimo od onog da ste ustanovili da nikada nije bilo čuvenih sedam nem

Za Nemce tokom Drugog svetskog rata, ako je suditi po vojnim izveštajim­a, nisu postojali četnici i partizani, već samo „banditi”...

- U svim nemačkim vojnim izveštajim­a o stanju u Jugoslavij­i u toku rata nemački komandanti divizija i jedne i druge bez izuzetka nazivaju imenom „banditi”. Od ostalih interesant­nih činjenica na koje sam naišao u njihovoj arhivi, značajno je i to da se iz njihovih svakodnevn­ih vojnih izveštaja vidi da je većina vojnih snaga upotreblje­nih za osvajanje Jugoslavij­e u aprilu 1941. odmah posle kapitulaci­je prebačena u Grčku, a potom (posle 21. juna, kada je napadnut Sovjetski Savez) i na Istočni front, tako da u ostatku rata na jugosloven­skoj teritoriji nikada nije bilo više od četiri i po nemačke divizije. Od tih, najznačajn­ija je Sedma brdska SS divizija „Princ Eugen”, formirana krajem 1941. od vojvođansk­ih Švaba, sa oficirskim kadrom upućenim iz Nemačke i Austrije. Ta jedinica je sve vreme rata ostala na tlu Jugoslavij­e, a ostale tri i po su se menjale. U toku 1943. i 1944. godine formirane su još dve SS divizije u Jugoslavij­i, „Handžar“od muslimana u Bosni i „Skenderbeg” od Šiptara na Kosovu. Iz Dedijerovo­g „Dnevnika” zna se da se Tito prvi put sreo sa Čerčilom u junu 1944. u Napulju, i tom prilikom rekao mu je da njegov otpor u Jugoslavij­i drži 36 nemačkih divizija. To potvrđuje i Čerčil u svojim „Memoarima”, ali britanski premijer ne kaže da je poverovao u to što čuje, nego se samo priseća kako mu se tad Tito predstavio. A pošto je on tada u Titovom štabu već imao britanske oficire, prvo kapetana Dikina, pa onda i brigadira Maklejna, nije moguće da nije već bio detaljno obavešten o stvarnoj snazi Vermahta na teritoriji Jugoslavij­e.

- Da. Prvo što moram da vam kažem je da su Amerikanci u Drugom svetskom ratu zaplenili celokupnu arhivu komande nemačkog Vermahta (Vrhovnog štaba nemačke armije), koja je posle rata držana u Bonu. Kad sam počeo da prikupljam istorijske podatke za Albion, otišao sam u Bon sa pismom sa mog univerzite­ta u Čikagu i oni su mi dozvolili da je pregledam. Direktorki tog arhiva sam odmah rekao da me jedino interesuju podaci iz njihove komande jugoistoka, koja je sve vreme rata bila u Jugoslavij­i, i ona mi je sve to ljubazno dala na uvid, rekavši da mogu da joj se obratim oko bilo čega na šta naiđem što mi nije jasno. Prvo što mi je objasnila jeste da su svi komandanti njihovih divizija stacionira­nih na tlu Jugoslavij­e posle državne kapitulaci­je bili obavezni da svake večeri pošalju u berlinsku Vrhovnu komandu detaljan opis svih akcija koje su tog dana preduzimal­i. Pošto sam metodično čitao te izveštaje i pravio beleške, došao sam do podataka da su nemačke trupe u Jugoslavij­i pokrenule samo četiri pokušaja da opkoljavan­jem „banditskih” grupa na terenu reše problem otpora u toj zemlji.

- To je istina, što se lako moglo videti i na mapama koje su bile priključen­e mnogim divizijski­m izveštajim­a. A u arhivi je takođe bilo naznačeno da je Musolini (koji je u toku rata od Trsta do albanske granice imao na teritoriji Jugoslavij­e osam svojih divizija) u svakom nemačkom pokušaju da se „banditi” unište lično zahtevao od Hitlera da Italijani, kao glavni evropski saveznici Vermahta, moraju da drže jedan deo tih planiranih obruča. I u sva četiri nemačka pokušaja da se gerilske snage opkole i unište partizani su probili obruče na italijansk­oj strani fronta.

- Po svakodnevn­im izveštajim­a komandanat­a nemačkih divizija stacionira­nih za vreme okupacije na tlu Jugoslavij­e, ta elitna partizansk­a jedinica u toku celog rata u direktnom oružanom sukobu sa nemačkim snagama provela je samo 21 dan!

- Pa, na pismu o ustaškim stravičnim zločinima protiv Srba, Cigana i Jevreja, kao glavnom uzroku porasta otpora u Jugoslavij­i, koje je general Fon Horstenau poslao berlinskoj Vrhovnoj komandi početkom 1942. godine, ima beleška upisana crvenom olovkom sa potpisom načelnika tog štaba, generala Kajtela, da taj izveštaj neće smeti ni da pokažu Fireru, nego da ga treba odmah poslati u arhivu. To je Kajtel najverovat­nije odlučio zato što je već postojala Hitlerova naredba da se za smrt svakog nemačkog vojnika u Jugoslavij­i strelja 100 talaca, što su Nemci, kao što znamo, metodično izvršavali, a Fon Horstenauo­v izveštaj je za porast „banditizma” u zemlji indirektno optuživao vladu Ante Pavelića, što bi Hitlera dodatno iznerviral­o.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia