Blic

Anujka di Pištonja Banatska trovačica

-

Anujka di Pištonja, medicinska sestra iz Vladimirov­aca, može se smatrati prvim serijskim ubicom u regionu. Bila je banatska Rumunka iz bogate porodice. Udajom je dobila prezime Di Pištonja. U rodnom južnom Banatu bila je poznata kao vračara, ali i po još nečemu - tajnim recepturam­a za brzu i sigurnu smrt.

Ubijala je mišomorom, pa čak i živom i arsenom koje je sipala u vodu svojih žrtava. Tačan broj onih koji su stradali po baba Anujkinoj “recepturi” nije poznat, ali zna se da su na spisku bili i njeni roditelji. Pretpostav­lja se da je prvu žrtvu ubila još 1878. godine.

Prema rečima svedoka, trovačica je bila visokointe­ligentna, zbog čega su bile potrebne decenije kako bi se otkrila njena zlodela. Bila je moćna vračara i mnogi iz Banata, ali i šire, obraćali su joj se za pomoć, da bi nešto kasnije mnogi od njih umrli u najvećim mukama.

Anujka je bila poznata kao neko ko je, navodno, mogao da reši ljubavne probleme, leči bolesti, spasava muškarce od odlaska u vojsku, ali i da po narudžbini ubije. Kako kažu seljani, ukoliko bi neko poželeo da ukloni svog naprijatel­ja, obratio bi se upravo baba Anujki, koja bi im davala otrovnu vodicu.

Koliki je bila poznavalac otrova najbolje dokazuje to što je na osnovu količine opasne supstance mogla tačno da utvrdi kada će žrtva umreti.

Koliko je baba Anujka bila poznata govori i podatak da je poznati autor Šimon A. Đarmati objavio knjigu o njoj.

Tek 1929. godine završila je iza rešetaka požarevačk­og zatvora. Osuđena je na 15 godina zatvora, ali je 1941. godine pobegla iz ženskog bloka. Po drugoj verziji, Nemci su je oslobodili iz zatvora. Kako god, baba Anujka doživela je duboku starost, umrla je u svojim Vladimirov­cima u 104. godini života.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia