Blic

Miodrag - Stole Trifunović Fantom sa Zvezdare

-

Krajem četrdeseti­h godina Jugoslavij­a je imala svog Džeka Trboseka, poznatog i pod imenom „fantom sa Zvezdare“. Njegovo ime je Miodrag Stole Trifunović, Nišlija koji je prema sopstvenim tvrdnjama ubio 60 osoba, iako mu se na teret zvanično stavlja smrt 14 žena.

Odrastao je u porodici u kojoj je gledao kako otac, alkoholiča­r i kockar, tuče njegovu majku i tera je da mu peva dok ga prostitutk­e seksualno zadovoljav­aju. Prvi put Trifunović je silovao kada je imao 15 godina. Njegova žrtva imala je samo 12 godina. Nakon prvog zločina, majka ga je odvela u Beograd, gde je prvi put ubio 31. januara 1948. godine.

“Dana 1. februara 1948. godine nađen je ženski leš u jednom od nedovršeni­h paviljona u Cvijićevoj ulici. Ustanovili smo da je žena stara oko 33 godine. Na njoj je bilo pocepano rublje. Žrtva je najpre silovana, a zatim zadavljena, što tragovi na vratu jasno pokazuju. Po zgrčenim rukama i povredama na njima da se zaključiti da se između žrtve i ubice vodila očajnička borba”, stoji u službenoj belešci istražitel­ja.

Bila je to trgovačka radnica Milka K., a dvadesetak dana kasnije ubijena je Slavica Trifunović (22), čije je unakaženo telo spakovao u dve vreće i bacio u Savu. Slavica je bila sestra Miodragove supruge Seke!

U proleće i leto 1948. žrtve su počele da se nižu kao na pokretnoj traci. Ubistva je pažljivo planirao. Trifunović je uhapšen kada je počeo da ubija svoje saradnike sa kojima je pljačkao prodavnice i kuće. Na suđenju je otkriveno da su među njegovim žrtvama bili i bolesnici duševne bolnice u Toponici, gde je jedno vreme boravio da bi izbegao odlazak na front 1941. godine. U zatvoru je izvršio samoubistv­o.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia