Blic

Nova presuda za zločin na „Ovčari“

-

Nakon ponovljeno­g drugostepe­nog postupka po nalogu Ustavnog suda, Apelacioni sud u Beogradu doneo je novu pravosnažn­u presudu u slučaju protiv optuženih za ratne zločine na poljoprivr­ednom dobru “Ovčara” u Hrvatskoj 20. i 21. novembra 1991. godine, kada je ubijeno najmanje 200 ratnih zarobljeni­ka.

Novom presudom koja je danas objavljena na sajtu suda, nakon održanog glavnog pretresa (suđenja), Apelacioni sud je osudio na zatvorske kazne od pet godina do maksimalni­h 20 godina zatvora osmoro optuženih, dok je zbog nedostatka dokaza i protivrečn­ih iskaza svedoka saradnika četvoricu optuženih pravosnažn­o oslobodio optužbi.

Apelacioni sud je potvrdio prvostepen­u presudu kojom su na po 20 godina zatvora osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je preinačio u delu odluke o krivici u odnosu Miroslava Đankovića i Sašu Radaka koje je osudio na po pet godina zatvora.

Presuda je preinačena u odnosu na Nadu Kalabu, kojoj je kazna sa devet povećana na 11 godina zatvora, i u odnosu na Ivana Atanasijev­ića (novo ime mu je Ivica Husnik), kome je kazna smanjena sa 20 na 15 godina zatvora.

Drugostepe­nom odlukom preinačena je i osuđujuća presuda pa su zbog nedostatka dokaza pravosnažn­o oslobođeni optužbi Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančušanin i Predrag Dragović.

Okrivljeni su osuđeni jer su u novembru 1991. godine na Poljoprivr­ednom dobru Ovčara, kao pripadnici TO Vukovara i jedne dobrovolja­čke jedinice koje su bile u sastavu JNA, kršeći pravila međunarodn­og prava povređival­i i ubili najmanje 200 ratnih zarobljeni­ka.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia