Blic

Oliver ubijen mučki, sa šest metaka u leđa

Predsednik Građanske inicijativ­e „Sloboda, demokratij­a, pravda“Oliver Ivanović ubijen je juče ispred sedišta stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice. Lideru kosovskih Srba ubice su pucale u leđa, pa pobegle kolima koja su kasnije zapalile.

- Mihailo joviĆeviĆ, željka jevtiĆ

Prema zvaničnim i nezvanični­m informacij­ama iz kosovske i policije severne Mitrovice, Oliver Ivanović upucan je u 8.15 ispred prostorija Građanske inicijativ­e „Sloboda, demokratij­a, pravda“. Kao i svakog jutra, Ivanović je došao na posao u centralu svoje stranke. Prema nezvanični­m informacij­ama, Ivanovića su ubice čekale na ulici ispred ulaza u stranku, gde su najpre pucale na njega iz daljine, a zatim, nakon što je pao na zemlju, pritrčale i ispalile još jedan ili dva hica u nje- govo nepomično telo. Nakon toga, s lica mesta udaljile su se vozilom u nepoznatom pravcu. Prema rečima lekara, na Ivanovića je ispaljeno ukupno šest hitaca. Prema drugoj teoriji, ubice su lidera kosovskih Srba sačekale u kolima, odakle su i pucale (nadležni kosovski tužilac rekao je medijima da su hici ispaljeni iz vozila u pokretu). Nakon toga, približili su se i overili Ivanovića.

Prema izjava- ma Ivanovićev­og advokata Nebojše Vlajića, lider SDP pogođen je u torzo (gornji deo tela) s leđa, najmanje pet puta. Nezvanično, lider SDP upucan je iz pištolja (duge devetke), četiri rane su bile prostrelne, dok su dva metka ostala u telu. Kako saznajemo, kamere na ulazu u prostorije stranke snimile su ubicu.

Na osnovu informacij­a koje je policija dobila od stanara obližnjih zgrada, pucnji se nisu čuli, pa se veruje da je Ivanović upucan pištoljem s prigušivač­em. Tome u prilog ide i činjenica da je beživotno telo lidera SDP zatekla komšinica koja je izašla po hleb, a zatim alarmirala partijsku sekretaric­u u prostorija­ma stranke.

Nezvanične informacij­e govore o tome da je napadač bio maskiran: nosio je crnu kapu i crnu jaknu. nu. Ove informacij­e nisu zvanično vanično potvrđene.

Čitav zločin odigrao se u manje od tri minuta. Ekipa lekara Hitne pomoći je, prema rečima direktora irektora bolnice u kojoj je Ivanović vanović bio zbirnut, na lice e mesta stigla u 8.18 minuta, kada je započela reanimacij­u. Ipak, trud lekara nije bio plodonosan, pa je smrt lidera SDP proglašena u 9.15 sati.

U međuvremen­u, policija je pronašla automobil „opel astru“zapaljenu u blizini mesta atentata, u Ulici vojvode Putnika, koju su navodno koristile ubice. „Opel“je izgoreo u potpunosti, a ono što se može utvrditi jeste da nije imao registraci­one oznake. Inače, potpuno izgorelo vozilo ostavljeno je tri ulice dalje od mesta zločina, u blizini albanskih kuća - na granici sa srpskim naseljem. Ovaj deo Mitrovice podjednako koriste i Srbi

i Albanci.

O motivu ubistva Ivanovića juče se ni zvanično ni nezvanično nije moglo saznati mnogo. Poznato je, međutim, da je Ivanoviću u julu prošle godine zapaljen automobil, a „ piromani“nikada nisu identifiko­vani. Uz to, lider SDP osećao se ugroženo, što je medijima i sam rekao prošlog petka.

- Moram priznati da se i sam plašim za svoju bezbednost - rekao je Ivanović agenciji Srna pre samo pet dana.

 ??  ?? beživotno telo ivanoviĆa koji je upucan usred dana pronašla je komšinica
beživotno telo ivanoviĆa koji je upucan usred dana pronašla je komšinica
 ??  ?? motiv, poČinilac i naruČilac ubistva jednog od najistaknu­tijih lidera kosovskih srba u ovom trenutku su nepoznati
motiv, poČinilac i naruČilac ubistva jednog od najistaknu­tijih lidera kosovskih srba u ovom trenutku su nepoznati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia