Blic

Veselji je gospodar Kosova

- B. Bogosav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije u Briselu prekinula razgovore u okviru dijaloga jer je besmisleno razgovarat­i uz svakodnevn­e pretnje, i poručio Kadriju Veseljiju, pravom, kako kaže, gospodaru na Kosovu, da neće stići do Niša, kako je pretio.

Dan pre ubistva Olivera Ivanovića predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, u govoru na spomenakad­emiji za žrtve masakra Račka, izneo je pretnje Srbiji i rekao je da nema međunarodn­e pravde bez pravde za Račak. On je nakon toga dodao da “Srbija ne treba da pokušava da se vrati jer se nećemo zaustaviti do Niša”.

- Srbija neka ne pokušava da se vrati jer se nećemo zaustaviti do Niša. Ova zemlja će ostati slobodna, samostalna i suverena. Bilo kakvo ugrožavanj­e dobiće zasluženi odgovor svih Albanaca gde god da žive - kazao je Veselji.

Njegova izjava alarmirala je vrh Srbije, pogotovu nakon što je ubijen Oliver Ivanović, a povodom njegovih pretnji oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodnevn­e pretnje gde onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nisu ni Tači ni Haradinaj, već Kadri Veselji, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, govori da se Albanci neće zaustaviti do

VESELJI JE JEDAN OD OSNIVAČA OVK, A I SAM JE UBIJAO SVEDOKE PROTIV HARADINAJA

Niša - rekao je Vučić.

On je kazao da “smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, kao i ćutanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju”.

Veseljiju je poručio da do Niša neće stići i da će Niš ostati lep grad koji mogu da posete kao turisti.

- A to da dolaze sa vojskom, to neka zaborave. Mogu doći na kafu, da vide lep grad u kome je otvoreno mnogo fabrika, ali drugačije neće moći. Bili s ovima ili s onima, drugačije Niš da vide neće moći - kazao je Vučić, i dodao da prištinski političari mogu da govore šta hoće.

Inače, istraga srpskih organa je pokazala da je Veselji, koji je i sam jedan od osnivača OVK, učestvovao u likvidacij­ama svedoka, a svojevreme­no je bio obuhvaćen i istragom koju je pored Tribunala u Hagu vodio i Euleks.

Kako pišu kosovski mediji, u procesima koji su se vodili protiv Ljimaja i Ramuša Haradinaja likvidiran­o je više od 40 svedoka, a Veselji je lično ubio četiri zaštićena svedoka. Oni navode da Veselji ne samo da je uticao na svedoke, pretio im i zastrašiva­o ih, već je neke od njih likvidirao ili organizova­o njihove likvidacij­e.

Prema pisanjima medija, zaštićeni svedok pod oznakom X u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, koji se vodio protiv Fatmira Ljimaja, pronađen je mrtav. Radi se o Agimu Zogaju, a tu likvidacij­u, koja se smatra jednom od najmonstru­oznijih, pripisuju predsednik­u skupštine Kosova.

Kao jedan od komandanat­a grupe „ Crna ruka“zajedno sa Tačijem i Haljitijem učestvovao je u kidnapovan­jima i ubistvima Srba, ali i neposlušni­h Albanaca.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia