Blic

INDEKS Članstvo u EU jeftinije od šoljice kafe

Brisel je započeo 2018. godinu jednostavn­om, ali smelom tvrdnjom: članstvo u EU je od velike važnosti (i vrednosti) jer košta građane manje od šolje kafe dnevno.

- Milijana milikšiĆ

Dok se Žan-Klod Junker agresivno kreće ka širenju postbregzi­tovskog budžeta EU, „Politiko” je odlučio da testira ovu tvrdnju.

Iako postoje ogromne, iznenađuju­će razlike u tome koliko Evropljani u 28 zemalja članica plaćaju Uniji, u većini država EU u proseku stvarno košta građane manje od šolje kafe dnevno - svega desetinu šoljice.

“Politiko” je rangirao svaku zemlju članicu prema ovom novom „EU kafa indeksu”, koristeći se sopstvenom statistiko­m Unije - koliko građani plaćaju EU (na stranu koliko novca se vrati nazad kroz fondove) i koliko ih košta kafa (s mlekom).

Ako mislite da Nemci plaćaju račune EU, pogrešili ste, piše „Politiko“. Unija košta Nemce 0,84 evra dnevno po osobi, što je jedva pola cene koju plaćaju stanovnici Luksemburg­a - 1,57 evra dnevno.

Italijani plaćaju EU nešto više od pola šolje kafe dnevno - 0,56 evra.

Belgija je jedina zemlja u kojoj ti troškovi iznose više od pola šolje kafe dnevno. Takođe, Bregzit je loša vest, jer je Velika Britanija dobila bolji dogovor od većine EU zemalja, što se odnosi i na novac i na kafu.

Najbolji dogovor, međutim, ima Bugarska, čiji stanovnici plaćaju svega 0,18 evra dnevno Uniji, što je ekvivalent­no petini šolje kafe. U Grčkoj, koja je već 10 godina pod strogim merama štednje, prosečna cena kapućina je 2,91 evro.

Međutim, druga strana dogovora je što EU košta Grke najmanju količinu kafe od bilo koje druge zemlje članice - svega 0,15 šolja dnevno.

L u k s emburg, Belgija, Irska, Danska i Finska plaćaju

EU najviše po osobi. Stanovnici Luksemburg­a i Belgije plaćaju oko sedam puta više od Bugara i Rumuna.

Samo Hrvati, Rumuni i Bugari plaćaju najmanje po osobi za članstvo u Uniji. Zemlje koje plaćaju najviše, ukupno njih 13, sve su ušle u EU pre 1995. ili te godine.

Junker je ranije ovog meseca pozvao na povećanje izdvajanja novca za buudžet Unije.

- Zemlje EU trebalo bi više da plaćaju dugoročni budžet bloka - izjavio je Junker na konferenci­ji na visokom nivou prošle nedelje.

Kako se očekuje da odlazak Britanije iz Unije ostavi prazninu od najmanje devet milijardi evra godišnje, Junker je rekao da bi preostale članice EU morale da plate više za finansiran­je postojećih i novih prioriteta. Iako nije odredio određeni iznos za povećanje, Junker je pozvao na napuštanje dugogodišn­jeg standarda EU od izdvajanja jednog procenta ekonomske proizvodnj­e. Ukupna godišnja ekonomska proizvodnj­a u bloku je oko 20 biliona evra, ili oko 17,5 biliona ne računajući Britaniju. Najnoviji dogovor o godišnjem budžetu bloka iznosi 160,1 milijardu evra.

 ??  ?? žan-klod junker je ranije ovog meseca pozvao na poveĆanje izdvajanja novca za buudžet unije
žan-klod junker je ranije ovog meseca pozvao na poveĆanje izdvajanja novca za buudžet unije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia