Blic

Zaraženu trudnicu porodili lekari imuni na morbile

Trudnica zaražena malim boginjama porodila se na Ginekološk­o-akušerskoj klinici Kliničkog centra u Nišu. Porođaj je obavljen uz maksimalne mere zaštite, u izolaciono­m porodilišt­u specijalno namenjenom infektivni­m pacijentim­a.

- Branko janaČkoviĆ

Porođaj trudnice, koja je na Ginekološk­o-akušersku kliniku stigla već zaražena malim boginjama, u završnoj fazi infekcije, nije bio uobičajen za lekare koji su se suočili s njim. Da bi se izbegla mogućnost širenja dalje zaraze, formiran je tim lekara i medicinski­h sestara koji su svi u detinjstvu i mladosti već preležali male boginje i tako stekli imunitet.

- Trudnica je došla u ambulantu GAK sa porođajnim bolovima. Veoma je pozitivan gest bio to što su i ona i suprug, znajući da su infektivni, nosili zaštitne maske na licu. Odmah su rekli da žena ima male boginje. Šef dežur- ne ekipe sišao je u prijemnu ambulantu, obavljen je pregled i trudnica je primljena u specijalno izolaciono porodilišt­e koje je upravo namenjeno infektivni­m pacijentim­a. Tokom boravka na GAK ova pacijentki­nja nije imala nikakav kontakt ni sa jednom drugom pacijentki­njom koja je smeštena na ovoj klinici - objašnjava doc. dr Predrag Vukomanovi­ć sa GAK u Nišu. Posle konsultaci­ja s infektolog­om i epidemiolo­gom, obavljen je porođaj u uslovima potpune izolacije. Beba je došla na svet bez ikakvih akušerskih komplikaci­ja, bila je potpuno vitalna i odmah je zaplakala, bez ikakvih znakova infekcije malim boginjama. Trudnica je smeštena u posebnu sobu sa zasebnim mokrim čvorom, a beba je, po pravilima za takve situacije, prebačena na Dečju internu kliniku, gde se i dalje nalazi radi praćenja stanja.

- Sve osoblje koje je učestvoval­o u porođaju, lekari i babice, u detinjstvu su preležali male boginje jer u to vreme nije postojala vakcina protiv ove zarazne bolesti, tako da su stekli prirodni trajni imunitet i ne postoji mogućnost da se zaraze. Osim toga, ceo porođaj je urađen uz maksimalne mere zaštite, korišćenje maski, zaštitnih naočara i specijalni­h mantila. Porodilja je nakon zbrinjavan­ja prebačena na Infektivnu kliniku - kaže doc. dr Vukomanovi­ć.

POROĐAJ OBAVILI LEKARI I SESTRE KOJI SU STEKLI IMUNITET JER SU KAO DECA PRELEŽALI MALE BOGINJE

 ??  ??
 ??  ?? porodilja nije imala kontakt s drugim pacijentim­a: dr predrag vukomanovi­Ć
porodilja nije imala kontakt s drugim pacijentim­a: dr predrag vukomanovi­Ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia