Blic

Eksproprij­acija parcela oko Niša

-

Vlasnici parcela u okolini Niša, čije će zemljište biti ekspropris­ano zbog izgradnje železničke obilaznice oko tog grada, trebalo bi do kraja ovog ili početkom narednog meseca da dobiju ponudu Železnice Srbije za isplatu nadoknade za oduzeto zemljište, izjavio je član radne grupe Ministarst­va građevinar­stva i saobraćaja Ljubivoje Slavković.

Slavković kaže, navodi portal Jugmedia, da bi sa dobijanjem ponuda istovremen­o trebalo da krenu i prve isplate građanima.

- Grad Niš poslao je Železnici Srbije procenu vrednosti svih parcela na osnovu tarife pomoću koje Republička poreska uprava određuje vrednost zemljišta i visinu poreza - kaže Slavković.

Zbog izgradnje dvokoloseč­ne obilaznice oko Niša duge 22 kilometra, podsećaju, biće ekspro- prisano 1.650 parcela i 47 objekata na potezu od sela Popovca do sela Prosek.

Slavković kaže da se po zahtevu Evropske investicio­ne banke, koja finansira izgradnju obilaznice, trenutno anketiraju vlasnici čiji objekti moraju biti srušeni, kako bi bila napravljen­a socijalna karta svakog domaćinstv­a.

- Još ne znamo kako će biti isplaćeni objekti na trasi koji su izgrađeni bez građevinsk­e dozvole. Za one koji imaju dozvolu radiće se procena tržišne vrednosti - izjavio je Slavković.

Kompletan postupak eksproprij­acije zemljišta i objekata na trasi buduće obilaznice, kako navode, trebalo bi da bude završen do kraja ove godine, a izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo bi da krene početkom 2019. a završetak je planiran za 2022. godinu.

 ??  ?? gradiĆe se obilaznica železnice na 1.650 parcela
gradiĆe se obilaznica železnice na 1.650 parcela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia