Blic

Ministarst­vo i RTS zajedno protiv raka

-

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor RRTS Dragan Bujošević potpisali su Memorandum o saradnji, čime je počela nacionalna kampanja “Rak je izlečiv”. Cilj kampanje je da se ukaže na značaj preventivn­ih mera.

Lončar je istakao da je “minut do dvanaest” jer su nam se desile, kako kaže, “stvari na koje smo upozoraval­i”.

- Neophodno je da svako krene od sebe, da promenimo životne navike, način ishrane, fizičke aktivnosti, da redovno idemo kod lekara. Jedino tako ćemo pomoći i sebi i svima onima oko nas. Ovo je najbitnija borba i ona će biti naš prioritet - rekao je Lončar.

U Srbiji godišnje od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 umre.

Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju, rekao je da se jednostavn­im i jeftinim merama može smanjiti 30 odsto broj obolelih od raka. To su, kako je rekao, eliminacij­a pušenja, alkoholizm­a, smanjenje gojaznosti, šetnja i neizlaganj­e kože suncu i solarijumu.

Džodić kaže da je osim primarne prevencije - uvođenje zdravih stilova života, neophodna i sekundarna prevencija, a to su razni skrining programi koji su uvedeni, a to su mamografij­a, pregled na rak debelog creva, grlića materice.

- Poslednje četiri godine puno toga je urađeno u infrastruk­turi što se tiče onkologije. Onkologija više nije siroče srpske medicine. Napravljen je predmet Klinička onkologija za studente šeste godina Medicinsko­g fakulteta, radio-terapija je značajno popravljen­a - rekao je Džodić.

Upitan koliko pacijenata trenutno čeka u Institutu za onkologiju on je rekao da na hirurgiji čeka 607 pacijenata, ali su oni sa zloćudnim tumorima na posebnoj prioritetn­oj listi. ■

 ??  ?? kancer se lako može smanjiti za odsto
kancer se lako može smanjiti za odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia