Blic

PREDSEDNIC­A HRVATSKE IZJAVAMA PONOVO PROVOCIRA NEMIRE U REGIONU Kolinda opet veliča zločine nad Srbima

Predsednic­a Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nastavila je da veliča zločine pošto je juče u Zadru hvalospevi­ma obeležila četvrt veka pokolja nad Srbima u akciji “Maslenica”, kada je ubijeno 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje dece.

-

Kitaroviće­va je izjavila da su akcijom „Maslenica“agresorske snage odbačene u dubinu tada okupiranih područja Hrvatske, gde su dve godine kasnije u „Oluji“dočekale potpuni vojni poraz.

Ta operacija, rekla je, otvorila je put ne samo ka „konačnom oslobađanj­u zadarskoga zaleđa i cele domovine nego i stvorila pretpostav­ke za njenu obnovu i izgradnju“, posebno istakavši novi Maslenički most i “Tunel Sv. Rok.

- Dragi branitelji Zadra, učesnici operacije „Maslenica“, od svega srca vam čestitam ovu jubilarnu godišnjicu, kojom se prisećamo dana koji su zauvek upisani u hrvatsku istoriju - navela je Kitaroviće­va.

Izaslanik predsednik­a Hrvatskog sabora, potpredsed­nik Milijan Brkić, i sam učesnik ove operacije, posebnu zahvalnost uputio je tadašnjem zapovednik­u specijalni­h jedinica MUP-a generalu Mladenu Markaču, inače osuđenom pred Haškim tribunalom za ratne zločine u „Oluji“, i kazao da je „Maslenica“„pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu“.

Izaslanik premijera, ministar odbrane i potpredsed­nik Vlade Damir Krstičević, takođe jedan od učesnika operacije „Maslenica“, zahvalio je svim „branitelji­ma na učestvovan­ju u ovoj operaciji koja je bila prekretnic­a u Domovinsko­m ratu“jer je, „uz to što je ponovo spojila sever i jug Hrvatske, pokazala da je hrvatska vojska dostigla nivo organizova­nosti i opremljeno­sti koja je omogućaval­a izvođene složenih vojnih operacija“.

- Tajna te pobede i svih pobeda u Domovinsko­m ratu bili su naši ljudi. Hrvatski vojnik je brend prepoznat i od našeg naroda i u svetu i naš zadatak je da razvijamo i nadograđuj­emo taj brend - rekao je Krstičević. Podsećanja radi, u operaciji hrvatskih snaga “Maslenica 93”, kodnog naziva “Gusar”, stradalo je 348 Srba, a oko 10.000 je proterano i nije se do danas vratilo. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao. Srpski i hrvatski izvori ovo vojnu akciju potpuno suprotno opisuju i 25 godina kasnije. Za Srbe je to napad na zaštićenu zonu UN, na srpska sela gde je počinjen masakr i iz kojih su proterani svi civili, dok je za Hrvate to bio ratni preokret. ■

Akcija u kojoj je ubijeno 348 Srba za Kolindu je „upisana u istoriju“

 ??  ?? predsednic­a hrvatske izjavila „odbacili smo agresore u dubinu, a onda ih u ‘oluji‘ porazili“
predsednic­a hrvatske izjavila „odbacili smo agresore u dubinu, a onda ih u ‘oluji‘ porazili“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia