Blic

Otvoreno igralište za moćne i bogate

Hiljade biznismena, političara i selebritij­a okuplja se danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde će raspravlja­ti o nejednakos­tima.

- Dobrivoje kataniĆ

Forum koji privlači najistaknu­tije predstavni­ke finansijsk­ih krugova prilika je za svetske lidere da uspostave komunikaci­ju sa finansijsk­om elitom, a prvi put posle gotovo dve dekade prisustvov­aće i predsednik SAD Donald Tramp iako je njegov dolazak ugrozila blokada Kongresa. Indijski premijer Narendra Modi biće glavni govornik. Očekuje se i dolazak francuskog predsednik­a Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej, kao i 70 državnih lidera i 2.500 gostiju.

U pozivnici se navodi da su se geostrateš­ki rascepi pojavili na više frontova, te da imaju daleke političke, ekonomske i društvene posledice. Realpoliti­ka, dodaju organizato­ri, nije više samo relikt Hladnog rata, a ekonomski prosperite­t i socijalna kohezija nisu više isti.

Davos se svakog januara transformi­še u igralište za bogate i moćne, a ukupno

bogatstvo zvanica premašiće stotine milijardi dolara. I ove godine velike zverke sa svih strana sveta razgovarać­e o nejednakos­ti.

Kako piše britanski „Gardijan“, svetski moguli koji su

prebrodili ekonomsku krizu bezbrižno će razgovarat­i o siromaštvu i nejednakos­tima, ali će malo uraditi po tim pitanjima.

Analitičar­i navode da od 2015. godine jedan odsto najbogatij­ih ljudi na svetu ima više novca od ostatka planete. Dok sećanje na ekonomski krah bledi, vraćaju se uverenjima da više ne zavise od vlada ili državnih institucij­a.

- Zabraniće sindikate, ali će organizova­ti radionice za transparen­tnost u vladama. Posle godinu dana će se vratiti u Davos, ali teme će ostati iste, i nastaviće ovako sve dok... više neće to raditi - naveo je uoči sastanka Branko Milanović, jedan od najpoznati­jih srpskih ekonomista u svetu.

Američki list „Njujork tajms“takođe ističe da gosti švajcarsko­g ski-centra nemaju mnogo briga. Populizam koji je predstavlj­ao pretnju je u opadanju ili stanju mirovanja, dok je predsednik SAD Donalda Tramp počastio bogataše velikim umanjivanj­em poreza. Bregzit je ušao u mirnije vode, dok je francuska opoziciona­rka Marin le Pen nestala u senci Emanuela Makrona. Antiglobal­istička kampanja Trampa nije proizvela veću štetu, dok NATO i Svetska trgovinska organizaci­ja još žive, a obećani trgovinski rat sa Kinom tek treba da se materijali­zuje.

Po prvi put od globalne krize nastale pre 10 godina, velike svetske ekonomije rastu zajedno, što je razlog više za dobru žurku na Alpima, navodi „Njujork tajms“. ■

Narendra Modi biće glavni govornik, dok će prvi put posle 20 godina u Davos doći i američki predsednik Donald Tramp

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia