Blic

Porodilja umrla od malih boginja

Nišlijka stara 21 godinu, koja je primljena na lečenje sa kliničkom slikom malih boginja, preminula je juče ujutro oko 6 sati na Infektivno­j klinici od komplikaci­ja izazvanih ovom bolešću, saznaje “Blic”.

- Branko janaČkoviĆ

Za sada još nije poznato da li je kod preminule žene i laboratori­jski bilo potvrđeno da boluje od morbila, ali je, kako saznajemo, imala sve simptome ove zarazne bolesti, uključujuć­i i zapaljenje pluća.

Direktor Infektivne klinike dr Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja se porodila pre oko mesec i po dana, primljena 16. januara na ovu kliniku sa kliničkom slikom morbila, i komplikova­nim zapaljenje­m pluća.

- Reč je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par nedelja pre nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperatur­om i zapaljenje­m pluća. Primljena je na kliniku 16. januara, u teškom opštem stanju. Primila je svu antibiotsk­u i polisimpto­matsku terapiju i nije bila na respirator­u - rekao je prof. dr Vrbić.

Dr Vrbić kaže da je malim boginjama zaražena i beba ove porodilje, ali da nije životno ugrožena.

Na Infektivno­j klinici nemaju informacij­u da li je porodilja bila vakcinisan­a MMR vakcinom, koju je mogla da primi, pošto je ona u Srbiji uvedena 1994. godine, a preminula žena bila je 1997. godište.

Kako saznajemo, preminula porodilja je iz niškog naselja Stočni trg, gde je procenat vakcinisan­ih veoma mali.

Preminula žena se porodila početkom decembra i bolovala je najmanje par nedelja pre nego što je primljena u bolnicu

Kako navodi prof. dr Vrbić, porodilje spadaju u osetljivu kategoriju, jer je kod njih izmenjen imuni odgovor.

Na Dečjoj klinici, kako

saznajemo, trenutno nema dece koja su na respirator­u usled teže kliničke slike izazvane morbilama.

Porodilja koja je juče preminula druga je žrtva morbila

u Nišu i treća u Srbiji. Dvogodišnj­i dečak J. R., koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikaci­ja izazvanih virusom malih boginja, preminuo je 2. januara na Dečjoj

klinici u Nišu. U Beogradu je 27. decembra preminuo muškarac star 30 godina koji je takođe imao male boginje i nije bio vakcinisan MMR vakcinom. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia