Blic

Smetovi u Ivanjici i na Pešteru metar visoki

- B. Bojović, N. Kočović

Zbog snega koji je padao više od 24 sata na području ivanjičke opštine, neprohodni su putevi Ivanjica Golijska reka i Odvraćenic­a - Preko brdo. Sneg je padao i na Pešteru i blokirao brojna sela na teritoriji Sjenice. Smetovi na putevima su veći od metra.

Na ostalim prilaznim putevima Goliji i Javoru saobraćaj se odvija otežano pa je obavezna upotreba zimske opreme, a na snazi je zabrana kretanja za kamione sa prikolicom i šlepere.

U višim predelima na kolovozima ima snega do 10 centimetar­a, mada su na deonicama u planinskim predelima, zbog jakog vetra, česti nanosi (smetovi). U nižim predelima kolovozi su vlažni, mestimično se zadržao sneg od oko pet centimetar­a.

Tokom pretprošle noći bez struje su bili meštani sela Osonica i Luke, a povremeno je bilo prekida u napajanju i naselja Lučka reka. Kvarovi izazvani kidanjem dalekovoda usled teškog snega i jakog vetra, otklonjeni su, pa je napajanje na ovom području za sada redovno.

Niske temperatur­e uslovile su juče led na putevima pa su ulice od ranih jutarnjih časova posipane rizlom i solju. Neki nekategori­sani putevi u udaljenim zaseocima Golije neprohodni su za saobraćaj.

Sneg koji je, praćen jakim vetrom, tokom noći padao na Pešterskoj visoravni zavejao je brojne putne pravce i blokirao pojedina sela na teritoriji Sjenice. Zbog zavejanih puteva deca iz najudaljen­ijih sela su juče kasnila na nastavu, a određen broj njih nije uspeo ni da dođe do škole.

Zamenik predsednik­a Sjenice Mikailo Kaličanin kaže da su smetovi na pojedinim putevima veći od metra, a da se 16 ekipa putara bori sa snegom i vetrom.

Prema podacima Meteorološ­ke stanice u ovoj varoši, tokom pretprošle noći je napadalo dvadesetak centimetar­a snega, a zabeležen je i vetar koji je duvao preko 50 kilometara na čas. Za razliku od Pešterske visoravni, na gradskom području Sjenice situacija je znatno povoljnija. Svi putni pravci su prohodni, a saobraćaj se odvija nesmetano. ■

 ??  ?? zimska idila na jugozapadu srbije
zimska idila na jugozapadu srbije
 ??  ?? nekima je pešaČenje bio jedini naČin da stignu gde su pošli
nekima je pešaČenje bio jedini naČin da stignu gde su pošli

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia