Blic

Direktor škole oduzeo nož đaku

- M. R.

Brzom reakcijom direktora Škole za osnovno i srednje obrazovanj­e “Vožd” u Beogradu juče je sprečen incident - on je od štićenika (13) Doma za nezbrinutu decu “Vasa Stajić” oduzeo nož, koji je ovaj dečak doneo u školu.

Sve se odigralo u zgradi u kojoj su smeštene obe ustanove, samo na različitim spratovima.

- Ušao sam unutra i u hodniku primetio da on drži nož i prosto sam bio u obavezi da mu ga oduzmem. Kolega profesor i ja smo to odmah učinili, delovali smo preventivn­o. Pošto je u pitanju hladno oružje, o svemu smo obavestili policiju - priča Srećko Krivokapić, direktor Škole “Vožd”.

Kako tvrde iz te ustanove, reč je o problemati­čnom dečaku S. M. (13).

- On je u Domu već dve godine i kao i drugi štićenici pohađa školu na spratu. Ovde se deca upućuju po odluci suda. Međutim, i pored toga što imam 36 dece koja su osuđena, nemamo ni vršnjačko nasilje, ni suicidne, ni problemati­čne štićenike, osim ispada koje pravi S. M, zbog čega moram da odredim jednog vaspitača prepodne, drugog popodne da ga čuva. Dešavalo se ranije da povredi druge, da nasrne na učenike, vaspitače ili ljude van školskog dvorišta, jednom dečaku je naneo teške povrede glave - kaže rukovodila­c Centra za smeštaj maloletnih lica sa izrečenom vaspitnom merom Milan Jovković i objašnjava da je reč o detetu kojem je potreban i medicinski nadzor.

Međutim, i pored toga što ima čitav dosije o ovom učeniku, on ističe da su mu ruke vezane jer je reč o krivično neodgovorn­om licu, odnosno dečaku mlađem od 14 godina.

- Ovo je ustanova otvorene zaštite, dakle, deca mogu slobodno da se kreću, a mi se prema njima ponašamo strogo poštujući zakonske odredbe. Kada se ovako nešto dogodi, mi pozovemo policiju, oni naprave zapisnik, a Hitna pomoć ga odvede na pregled i vrati u Dom. Sve što mogu da uradim jeste da odredim pojačane mere nadzora i kontrole, dok S. ne napuni 14 godina - dodaje Jovković.

On objašnjava da je već pisao nadležnima kako bi se S. M. izmestio iz Doma na Voždovcu, ali je to svaki put odbijeno. ■

PROBLEMATI­ČNI DEČAK U DOMU JE VEĆ DVE GODINE I JEDINI JE OD 36 ĐAKA SA KOJIM TEŠKO IZLAZE NA KRAJ

 ??  ?? direktor i rukovodila­c centra za smeštaj teško se bore sa -godišnjim s. m.
direktor i rukovodila­c centra za smeštaj teško se bore sa -godišnjim s. m.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia