Blic

Dobra plata od uzgajanja bukovače

Grana poljoprivr­ede kao i svaka druga, s tim što ne podrazumev­a ni uzgoj životinja ni biljaka, već bića koje ima životinjsk­i sastav ćelije, a raste kao biljka - gljivarstv­o.

- V. lojanica

Proizvodnj­a pečuraka, konkretno bukovača, jeste biznis u kom je znanje primarna investicij­a. Za razliku od vrganja i šitakija, uzgoj bukovače ne zahteva velika ulaganja, ona se otplate za par meseci, a opet jeftinija je od pomenutih vrsta i tako dostupnija kupcima. U poređenju sa šampinjono­m, koji raste na đubrivima i neophodan mu je hemijski tretman, bukovača hoće zdravu sredinu i ne podnosi prskanje - i kap vode je pogubna za nju.

- Najisplati­vije je raditi kod kuće, u podrumu, štali, garaži. Nije posao od koga se možeš obogatiti, ali možeš pristojno da živiš - priča Blagoje Radišić, penzionisa­ni vatrogasac iz Užica, koji se posvetio proizvodnj­i bukovače.

U Užicu je zagađen vazduh, koji ova pečurka ne trpi pa Radišić radi u zlatiborsk­om selu Tripkova. Na drvetu, panju, talogu od kafe - na raznim podlogama se uzgaja, a Blagoje to čini u džakovima sa čistom slamom.

- Punjenje vreća sistemom red slame, red semena je, ako se radi ručno, najteži posao, jer materijal treba gusto sabiti da bi džak bio idealne težine između 16 i 18 kg. Da bih olakšao sebi, napravio sam prostu mašinu za sabijanje kaže Radišić.

Džakovi se dvadesetak dana, poređani tako da se ne dodiruju, drže u tamnoj prostoriji u kojoj se dozira provetrava­nje na 20-22 Celzijusa. Kad vreće pobele od žilica pečurki, sele se u drugu prostoriju i kače jedna iznad druge.

- Tu se svetlošću simulira smena dana i noći, pušta se svež vazduh, idealna temperatur­a je od 15 do 18 stepeni. Bitna je vlaga koja se ubacuje vodenom maglom ili vlaženjem poda. Posle pet do sedam dana počinje da raste prvo kolo, a za branje treba sačekati još koji dan. U tri isplativa kola nabere se pečuraka 20 do 30 procenata od težine džaka, 3-5 kilograma - objašnjava Radišić i dodaje da jedan proizvodni ciklus traje tri meseca, a potom se kače novi džakovi.

Srđan Lazić i Ana Cvetić iz Užica su letos eksperimen­talno počeli da gaje bukovače u turi od stotinak džakova. Već u novembru su zakupili halu od 400 kvadrata na brdu Gornja Pora iznad užičke kotline.

- Krenuli smo sa 250 džakova, a kako se tržište otvaralo, svake nedelje smo ubacivali po još toliko. U prvom kolu smo imali 2,7 kg po džaku, a od naredna dva očekujemo po pet kilograma. Sada imamo 1.050 vreća, a zaposlili smo i dva radnika priča Srđan Lazić.

On ne sabija džakove sam, već ih kupuje od Radišića za 350 dinara, malo skuplje od kilograma bukovače.

- Uložili smo između četiri i pet hiljada evra. S obzirom na to da planiramo proširenje, još nemamo kalkulacij­u za koliko će se investicij­a otplatili, ali svakako to neće biti duže od nekoliko meseci objašnjava

Lazić. ■

 ??  ?? proizvodni ciklus traje tri meseca, iz njega se beru tri kola, a potom se kaČe novi džakovi
proizvodni ciklus traje tri meseca, iz njega se beru tri kola, a potom se kaČe novi džakovi
 ??  ?? Blagoje Radišić gaji bukovače u zlatiborsk­om selu Tripkova, a one uspevaju i u podrumima, šupama, garažama...
Blagoje Radišić gaji bukovače u zlatiborsk­om selu Tripkova, a one uspevaju i u podrumima, šupama, garažama...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uložili smo 4.000-5.000 evra, isplatiće se za nekoliko meseci, kaže Lazić
Uložili smo 4.000-5.000 evra, isplatiće se za nekoliko meseci, kaže Lazić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia