Blic

Srbija „Zemuncu“plaća 8.200 evra

-

Evropski sud za ljudska prava presudio je da država Srbija treba da isplati 8.200 evra Đorđu Krsmanović­u, rođenom bratu osuđenog pripadnika zemunskog klana Dušana, jer nikada nije do kraja istraženo da li je i kakva tortura bila nad njim u policiji za vreme akcije „Sablja“.

U presudi od 19. decembra 2017. koja je objavljena na sajtu suda, Evropski sud je precizirao da 4.000 evra država Krsmanović­u u roku od tri meseca treba da isplati na ime naknade nematerija­lne štete, sa obrazložen­jem da nije okončala istragu zbog nečovečnog i ponižavaju­ćeg ponašanja policije prema njemu. Ostatak sume od 4.200 evra Krsmanović­u je dosuđeno na ime troškova postupka pred sudom u Strazburu.

On je predstavko­m od suda u Strazburu tražio 20.000 evra, pošto je u Srbiji bezuspešno iscpreo sva pravna sredstva, pa i žalbu Ustavnom sudu.

Krsmanović je bio uhapšen 1. aprila 2003. u akciji „Sablja“, sprovedeno­j nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, tokom koje je bilo uvedeno vanredno stanje u državi.

Rođeni brat Dušana Krsmanović­a, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zlodela koja je počinio kao pripadnik zemunskog klana, u predstavci Evropskom sudu opisao je torturu i čak seksualno zlostavlja­nje koje su, kako tvrdi, nad njim činili policajci koristeći bejzbol palice i pajsere.

Nakon 12 dana provedenih u policijsko­j stanci, 12. aprila je bio prebačen u Okružni zatvor u Beogradu, gde je proveo godinu i dva meseca, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Đorđe Krsmanović je 2004. osuđen na četiri godine i 10 meseci zatvora kao pripadnik takozvane pajser brigade, koja se bavila iznudama. ■

 ??  ?? brat dušana krsmanoviĆ­a (na slici) pobedio na strazburu
brat dušana krsmanoviĆ­a (na slici) pobedio na strazburu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia