Blic

BEŽIM OD PENALA KAO ĐAVO OD KRSTA

-

Fudbal je čudo. Neki detalji ostaju urezani za ceo život (“muk na Maksimiru kada je Garsija Aranda označio kraj utakmice sa Hrvatskom”), ali jedno ime večno će odzvanjati u ušima Miroslava Đukića.

- Hoze Luis Gonzalez Vaskez. Golman Valensije. Proklet bio. Sve do tog kobnog 90. minuta poslednjeg kola španskog prvenstva, bio sam nepogrešiv sa 11 metara. Obično sam čekao golmane i onda rutinski gađao suprotan ugao. Te večeri kao da to nisam bio ja. Dugo sam razmišljao kako da šutnem, a kada se dvoumite, uglavnom pogrešite.

Nikada mu niko nije zamerio zbog promašenog penala. Štaviše postao je ljubimac navijača jer je u delikatnom trenutku bio hrabriji od mnogo poznatijih vedeta. - Donato je bio prvi izvođač, ali u tom trenutku van igre. Bebeto je tri nedelje ranije promašio i nije smeo ponovo da preuzme odgovornos­t. Ne znam koji me je đavo terao da se hvatam lopte. Mnogo je tu tenzije. Jednim šutem rešavate celo prvenstvo. Gonzalez je odbranio i pomogao Barsi da osvoji titulu. Zato sam u finalu Lige šampiona protiv Bajerna bežao od penala k’o đavo od krsta. Molio sam boga da red ne dođe na mene. nam dao još dva gola. Čudna utakmica i protiv Španije, a šta tek reći za onu na startu sa Slovenijom? Pomislio sam na 0:3 da je najbolje da se spakujemo i odmah vratimo kući.

Mnogo je naučio od Golca u Mačvi (“bio je inicijator ideje da dođem u Partizan”), Kupera u Valensiji (“ni mudrijeg stručnjaka ni maleroznij­eg čoveka”), Osima u reprezenta­ciji (“jedan od najvećih svih vremena, omogućio mi je da debitujem za SFRJ”), Tošaka u La Korunji (“zgazili smo Real u Superkupu Španije sa 5:1, a Bajern u pripremnoj utakmici sa 7:0”), ali samo jedan stručnjak ima ključni uticaj na Đukićevu karijeru.

- Ljupko Petrović je veliki mag trenerskog posla. Bili smo tvorci čuda sa Banjice jer smo u onako žestokoj konkurenci­ji izborili plasman u Kup UEFA. Nedavno mi je poklonio svoju knjigu sa posvetom i porukom da bi voleo da i ja jednom osvojim evropsku titulu.

Holandija se konačno posrećila 2007. na Evropskom za mlade. Ali samo do finalne utakmice.

- Opet su nam Holanđani očitali lekciju. Nije mi žao jer smo kao ekipa delovali perfektno. Oni su uzeli zlato, ali smo mi izbacili više igrača. Pogledajte gde je Drente, a kakvu su karijeru napravili Kolarov, Ivanović, Tošić...

A malo je nedostajal­o da ta generacija završi neslavno sa Švedskom.

- Posle novosadski­h 0:3 otišli smo tamo kao gubitnici. Tražio sam od igrača da ne razmišljaj­u o četvrtom, već samo o prvom golu. Samo da ih pobedimo, nije bitno sa koliko razlike. Da spasemo čast. Na 3:0 sam zahtevao da stanemo na loptu jer će oni sami sebi dati još neki gol. Završilo se sa 5:0 i mi smo od grupe građana postali heroji.„

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia